Afbeelding

Beeld Pexels

Monday, monday

Monday, mondayBloggen maakt schuld. 'Straks kan iedere chaotische schrijver teruglezen of uit een janboel van stukjes een ordentelijke publicatie gehaald worden', schreef ik een jaar geleden. En: 'als je na deze blog niets meer van mij verneemt, weet dan dat ik de komende ‘Blue Tuesdays’ nadenk over een beter voornemen voor 2017.' Vervolgens bleef ik maanden stil.

Blogbalans

Ik besteedde in 2016 meer tijd aan schrijven dan ooit. Ik liet me zelfs registreren als uitgever. De beloofde onconventionele acties kwamen er ook. Alleen blogde ik er nauwelijks over.

De belangrijkste raad van 2016 was die van een oud-ICT-collega bij wie ik regelmatig "goede start"-meditaties volg. Je bed en huis uit racen om op tijd te zijn voor een half uur durende stiltesessie is niet gek. Zeker niet als je chaotisch en schrijfambitieus bent. De raad om mijn schrijfhart iets meer open te zetten werkte.

Schrijfacties met onverwachte afloop

Hieronder een greep uit mijn schrijfacties van 2016 (het volledige lijstje vind je op honderdmeter.nl).

  • De prozacursus van de Schrijversvakschool heeft geleid tot een ongepubliceerd verhaal van 2200 woorden dat nog eens flink op de schop moet. Geen afgerond resultaat dus. Maar mijn schrijftechniek is verbeterd, ik heb veel geleerd van mijn medecursisten, genoten van hun verhalen én de cursus was een opmaat tot iets anders: tijdens de prozacursus heb ik mijn ervaringen kunnen gebruiken in een artikel en twee blogs die bij SchrijvenOnline zijn gepubliceerd.
   • Na mijn proza-cursus heb ik een aantal maanden proza-rust ingelast, want er kwam zo'n leuke poëziecursus voorbij. In april begon ik aan een gedichtencycluscursus bij het PoëziecentrumNL in Nijmegen. Tijdens deze cursus heb ik voor het eerst een gedichtencyclus geschreven ("mens-machine").

   Op 25 juni mocht ik enkele gedichten voordragen bij Geert Zomer op het Zomerpodium. Op mijn beurt vroeg ik Geert om mee te doen aan het Weideblikweekend (zie onder).

   Mijn gedichtencyclus, die uit vijf gedichten bestaat, is op 21 september gepubliceerd in PoëziepuntGL 3. Het is mijn eerste publicatie in een poëzietijdschrift. Op de dag van publicatie mocht ik mijn gedichtencyclus voordragen bij de Zutphense poëzieclub Kopwit.

   (Tip voor poëten met publicatieaspiraties: cursusleider Wim van Til overweegt om de cursus te herhalen.)

    • In het voorjaar werd ik gebeld door Tineke Booi en Leen Doeve (eigenaren van de Weideblik) die me vroegen of ik mijn poëzie tentoon wilde stellen. Van het een kwam het ander. Samen met zestien kunstenaars hebben we een heel cultureel weekend op 10 en 11 september georganiseerd (inclusief expositie). Ons Weideblik-weekend leverde honderd bezoekers en veel leuke reacties op. Op 9 september heb ik mijn poëtisch lint officieel en stil uitgegeven; vooraf had ik me laten registreren als uitgever.

    Mijn eerste uitgave is geen boek

    Mijn eerste uitgave weegt 8 kilo, is honderd meter lang en gedrukt op bisonyl (zeildoek); het bevat 1 isbnnummer, 15 gedichten en 200 zeilringen. Het kostte meer dan 35 dichtbundels bij elkaar. Mijn poëtisch lint heeft een weekend in een weiland gehangen waar ook nog lezende bezoekers kwamen.

    Voornemens voor 2017

    In 2017 wil ik experimenteren met poëtische labs en technische workshops. Misschien wordt het een combi of toch weer iets anders. Ik overweeg om van mijn honderdmeterlint een lespakket te maken. Ook komt er een nieuw (eigen) schrijfproject: ik ga bekende schrijvers en dichters na-apen. (Een tip van Maartje Wortel om beter te leren schrijven, als ik het goed heb.)

    Reageren mag. Graag zelfs. Tips voor een goede inzet van mijn honderdmeterlint zijn welkom. Stuur een tweet naar: @honderdmeter

    Door Gera Pronk