Afbeelding

School

Pixabay

Minor Creatief Schrijven: boek schrijven tijdens je studie

Veel mensen beginnen pas op latere leeftijd met het schrijven van een boek. Toch weten de meeste mensen al wel van kleins af aan dat ze van schrijven houden. Maar ja, als kind of jongere een boek schrijven lijkt onmogelijk. Dat is niet zo. Tijdens de minor Creatief Schrijven gaan jaarlijks ongeveer zestig studenten aan de slag met het schrijven van een boek.


De minor

De minor vindt plaats op Fontys Hogeschool in Tilburg en begint met twee bootcampweken. Nu denk je misschien: huh sporten? We gingen toch schrijven? Dat klopt. Je krijgt twee weken intensief les over alles omtrent schrijven. Je krijgt de kans om vragen te stellen aan bekende auteurs, verder krijg je veel hoorcolleges over alles wat je moet weten over schrijven en natuurlijk werkcolleges waarin je zelf gaat schrijven. De eerste twee weken zijn best zwaar, dat ga ik eerlijk toegeven. Dat had waarschijnlijk ook te maken met het feit dat ik daarvoor bijna twee jaar alleen maar online les had gehad.

Aan de slag

Na die twee bootcampweken ga je echt beginnen met je boek. Je bent helemaal vrij in wat voor boek je gaat schrijven. De enige eisen zijn dat je boek tussen de 15.000 en 30.000 woorden moet zijn. Je krijgt nu zes weken voor de eerste versie. Dit klinkt heel kort. Het valt uiteindelijk wel mee. We kregen een goede regel mee vanuit de docenten en dat was dat je vijf dagen in de week 1.000 woorden per dag moest schrijven. Die regel heeft mij echt gered. Tijdens deze eerste zes weken heb je ook een co-redacteur die je altijd om feedback kunt vragen.

Het is trouwens niet zo dat je vijf dagen per week les hebt en daarnaast nog eens je boek moet schrijven. Wij hadden alleen les op dinsdag en vrijdag. Op de dinsdag was er altijd een college en op vrijdag had je spiegelgroep. Dit is een groep met een paar studenten en één docent. In deze groep draag je elke week iets voor waar je dan feedback op krijgt. Na die eerste zes weken krijg je nog eens zes weken voor het herschrijven en zes weken voor de vormgeving en eindredactie. Tijdens deze andere fases wissel je ook van co-redacteur.

Mijn ervaring

Nu wil je vast weten: is het echt gelukt? Heb je echt een boek geschreven en gedrukt in twintig weken? Ja, kijk hier maar eens. Het is een fictie boek geworden voor de leeftijd twaalf tot vijftien jaar. Het gaat over een leraar en een leerling die een relatie krijgen. En tot mijn verbazing was het verder ook iedereen in mijn klas gelukt en de kaft zag er ook nog eens mooi uit bij iedereen. 

Voor mij was deze minor het leukste gedeelte van mijn studie tot nu toe. Ik studeer journalistiek, maar een boek schrijven is altijd al mijn droom geweest. Ik had nooit gedacht dat het me zou lukken. Maar deze minor gaf me het vertrouwen en de hulp die ik nodig had. Je hoeft trouwens geen studie te volgen die ook maar iets met schrijven te maken heeft om deze minor te doen. Ook als je verpleegkunde of informatica studeert, kun je deze minor volgen.

Extra tip: schrijf je meteen om 00:00 in op Kies op Maat op de dag dat de inschrijving opent. De minor heeft maar dertig plekjes en zit dus snel vol.