Afbeelding

Bron Pixabay

Levensfictie: spelen met je zomer

nonfictie schrijvenIk ben opgegroeid op een zeilschip. Dat klinkt romantisch, maar als kind vond ik het maar saai. Wij gingen nooit kamperen of naar Frankrijk, wij lagen altijd maar droog op dat kale wad. Als ik op school daarover een zomeropstel moest schrijven, kwam ik niet verder dan:

‘Ik heb gezeild. Met mijn vader en moeder en broertje en de hond. Toen zijn we naar Schiermonnikoog gegaan en toen naar Ameland en toen naar Terschelling. We hebben op het strand gespeeld en patat gegeten en toen mocht ik er een frikandel bij. Speciaal, met uitjes. Dat was wel lekker. Maar zeilen is saai.’

Van zomeropstel naar verhaal

Het zomeropstel, we hebben het allemaal moeten schrijven. Goed en boeiend over je zomer schrijven, is net zo moeilijk als pakkend over je leven schrijven. Maar gelukkig zijn er tig manieren om met je zomer te spelen. Zodat dat verplichte zomeropstel kan veranderen in een spannend, levendig zomerverhaal.

Maak je zomer uniek en persoonlijk

Toen ik mijn autobiografische roman FOK schreef, zag ik pas hoe bijzonder mijn leven op zee was. Maar als kind lag het te dichtbij. Ik zag het niet.

Dat is de eerste stap naar een boeiend verhaal schrijven over je eigen leven en dus ook je eigen zomer; dat je niet in algemene termen schrijft, maar dat je laat zien wat de unieke kracht is van jouw zomer. Ook al blijf je de hele zomer thuis, jij ervaart dat zoals niemand anders dat doet.

Versimpel je zomer

Een goed zomeropstel vraagt om Levensfictie*. Bij Levensfictie construeer je de werkelijkheid. Je laat gebeurtenissen weg of je voegt al die lome zomerdagen samen.  Zodat het geen en-toen-en-toen-verhaal wordt. Het is onmogelijk om al die witbiertjes, barbecues, boeken, campings en verveelmomenten apart te benoemen. Je beschrijft 1 moment, als een levendige dia, maar je laat daarmee het gehele onderliggende gevoel van je zomer zien en voelen.

Stijl je zomer

Soms heb je stijlmiddelen nodig om je zomer wat extra glans te geven. Een pakkende metafoor helpt bijvoorbeeld. Mijn zomer was als ... een opengesneden frikadel speciaal. Een drooggevallen zandplaat. Een boek dat nooit uit is. Beeldspraak maakt nieuwsgierig. Wat is een zomer ‘Speciaal met uitjes’ ?

En vergeet je zintuigen niet! Geen seizoen leent zich beter voor zintuiglijke beschrijvingen dan de zomer. Brandende zon op je huid, zand tussen je tenen, zweet in je nekplooien, kriebelende beestjes, de geur van zonnebrand. Hoe ruikt, voelt, proeft jouw zomer?

Of vertragen; gebruik een halve pagina om je tocht op slippers naar de brievenbus te beschrijven. Of versnellen, scheer over de snelweg naar Zuid Frankrijk. Tempowisselingen geven dynamiek aan je tekst.

De achterkant van je zomer

Durf ook de minder mooie kanten van je zomer te laten zien. Soms lijkt het alsof in de zomer alle problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Maar we weten allemaal dat dat niet waar is. Vertel over ruzies op de camping, autosleutels die je net voor vertrek kwijt raakte, de eenzame nachten in een kale hotelkamer. Die realiteit is herkenbaar.

Verzin je zomer

En laat je tegelijkertijd niet belemmeren door die zogenaamde werkelijkheid. Gebruik je verbeeldingskracht. Verzin een spannende geliefde. Een lekke band in dat spookachtige dorpje. Een geheim dat je ontdekt achterin de kerk. Waarom niet? Wie zegt dat je je fantasie niet mag gebruiken om je zomer om te zetten in een thriller of een zinderend liefdesverhaal?

Spelen met je zomer mag. Pak een terrasje, een pen en schrijf jouw unieke zomeropstel!

Over de auteur

Nanda Huneman is schrijfster van drie boeken en werkt nu vijftien jaar als schrijfcoach en creatief schrijfdocent. Zij begeleidt schrijfreizen, het maandelijks schrijfcafe in Utrecht en biedt regelmatig schrijfcursussen aan. Haar specialiteit is mensen coachen bij het schrijven van Levensfictie. Zij heeft hierover het boek ‘Spelen met je Leven’ geschreven, waarin zij stap voor stap uitlegt hoe je je levensverhaal om kunt zetten in een origineel, spannend en (deels) fictief boek. 

Comments

Vanmorgen las ik in The New Yorker van 24 juni het korte verhaal Back Then van Mary Grimm over de zomervakanties met haar ouderlijk gezin. Ik ben al enige tijd bezig met het verzamelen en op schrift stellen van mijn jeugdherinneringen en ik voel mij nu geïnspireerd het ook eens over mijn eigen jeugdvakanties te hebben. Toevallig dat ik je blog tegenkwam!