Afbeelding

Beeld Pexels

Je OSM-score is berekend en nu?

Je OSM-score is berekend en nu? De formule O (onderwerp) x S (schrijfkwaliteit) x M (marketing) waarmee het succes van een boek kan worden voorspeld, is ingeslagen als een bom. Terwijl het aantal reacties op blogs meestal ligt tussen nul en twee, ontving ik er maar liefst 186!

Veelal ging het om verzoeken een OSM-score te berekenen. Voor de eerste 10 heb ik dat gratis gedaan, daarna heb ik honderd euro per stuk gerekend. Dat is hetzelfde als  'Schrijversportaal' declareert maar die doen alleen de S, terwijl de OSM- formule een breder inzicht oplevert. Omdat ik er fluitend vier in en uur doe, kom ik zo ook in de buurt van mijn oude tarief als consultant. Zelfs mijn schrijfcoach Bram H. vroeg om een OSM-score voor het boek waaraan hij werkt, ik verreken dat wel met zijn eerstvolgende declaratie.

Berekenen van de OSM-score

De  variabele O. Het boek van Bram heeft als werktitel Nou breekt m'n klomp en speelt zich af in de wereld der klompenmakers. De titel is wel grappig, het had erger gekund, bijvoorbeeld Dagboek van een klompenmaker of Het geheim van de klompenmaker had OSM-minpunten opgeleverd. De variabele O beschouwt ook de relevantie van het onderwerp. Heeft de schrijver uitgezocht hoeveel klompenmakers er zijn? Toegegeven, ze zijn vooral gevestigd in de 'bible belt' met veel kinderen per gezin, maar toch: niet meer dan vier punten voor de O.

De S. Het schrijftalent van Bram krijgt een hoge score: een negen! Hij heeft al enkele boeken gepubliceerd, heeft ervaring als journalist en is niet voor niets door mij geselecteerd als coach. De M van marketing. Bram is vrij bekend... in Drenthe en omgeving. Maar Drenthe is niet het Gooi, een hunebed is geen matras en galopperend over de Dwingelose hei zal hij geen TV-presentator tegenkomen. Wel heeft Bram goede relaties met de media in het  noorden des lands: een zeven.

Het resultaat van de OSM-score

De OSM-score komt daarmee op 4x9x7 is 252 punten. Dat duidt op een verkoop van zeker 2000 boeken. Dat is lang niet slecht, al zullen neveninkomsten nodig blijven. Voor de variabele M zou het beter zijn als hij zijn woonboerderij aan het Turfstekersdiep verruilt voor een pandje aan een Amsterdamse gracht.

Helaas was er ook Violina. Ze schrijft me: ‘Ik heb eerst erg gehuild toen ik mijn OSM-score had uitgerekend: twintig punten! Maar ik begrijp het wel, mijn O is kut, mijn S nog zwak en mijn M? Geen hond kent me.'

Schrijvend en denkend over Violina begon ik van haar te houden. Ze droomde van een boek over haar tijd in een opvanghuis, ze was toen zestien. De Mavo heeft ze niet afgemaakt, ze volgt nu een opleiding tot schrijver waarvoor ze een lening heeft afgesloten. 'Word de schrijver die je wilt zijn! Volg onze opleiding, gratis proefles! Met behulp van onze leergang leer je bij jezelf te komen en je eigen kern te leren kennen.'

Mag ik even het kotsbakje?

Ik moest denken aan mevrouw Lauwereyssen. In Elsschot's boek Lijmen/Het Been is zij de vrouw aan wie handige verkopers voor een vermogen aan tijdschriften slijten waaraan zij niets heeft. Banken hebben nu een zorgplicht, sollicitanten worden beschermd door gedragsregels. Wie beschermt de Violina's?

Derk Izaks is een ambitieuze 60+ er, opende na een succesvolle zakenloopbaan een hotel en zeilschool in Bali. Hij zag de vervuiling door plastic en schreef een boek over een "plasticwater"- multinational, dat nu bij een uitgever ligt. 'Geen hogere literatuur maar meeslepend verteld, soms licht absurdistisch, vaak zeer smakelijk en in de zijlijn ook nog leerzaam.' (vond zijn schrijfmeester).

Comments

Lid sinds

7 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Derk Izaks, Terzijde, je schrijft: 'In Elsschot's boek Lijmen en het Been'. Het gaat hier om twee boeken van Elschot. 1. Lijmen, uit 1924; en 2. Het been, uit 1938. Vanaf 1943 verschenen de boeken gezamenlijk onder deze titel: Lijmen/Het been.

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Interessant. Nog een kanttekening. Een beetje schrijfopleiding zoals de Schrijversvakschool vraagt om teksten ter toelating tot de opleiding. Bovendien heb ik Violina's gezien die van beginnersniveau door hard te werken beter gingen schrijven en zelfs publiceren. Jouw opmerkingen lijken me meer van toepassing op non-fictie, hoewel onderwerp bij fictie een rol kan spelen en zeker doet bij verkoopbaarheid, weegt de S zwaarder dan de M of O. Bij non-fictie is vlot schrijven voldoende, dacht ik.