Afbeelding

Scrabble letters op een stapel

Foto: Pixabay

Ik acquireer, wij acquireren…

Tja, hoeveel ellende kan een mens verdragen? zou je bijna willen zeggen. “Hoe schrijf ik in hemelsnaam de woorden acquireren en acquisitie?!” Ik kan me voorstellen dat wanneer je geen taalfreak bent, je deze gedachte hebt bij deze woorden. Acquireren ‘bekt’ ook niet lekker. “Klanten zoeken is dan toch veel gemakkelijker om te gebruiken?” 


Wat betekent acquisitie?

Als een bedrijf of ondernemer van zins is jou iets te verkopen (of iets aan te smeren, het is maar net hoe je het ervaart), dan spreek je van acquisitie. Het is een activiteit die door velen als onprettig wordt beschouwd, zeker door de ontvangende partij. In negen van de tien gevallen krijg je als acquisiteur nul op het rekest als je (bijvoorbeeld aan de deur of telefonisch – vreselijk irritant) iets probeert te verkopen en dus acquireert. Maar… kennen we het woord acquisitie ook niet ergens anders van?

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld

Bovenstaande woorden tref je regelmatig aan op internet. Bedrijven die nieuw personeel zoeken vermelden dit vaak in de vacature. Dat doet men doorgaans om twee verschillende redenen, namelijk: 1. In een personeelsadvertentie staan doorgaans alle contactgegevens die een sollicitant kan gebruiken om de sollicitatiebrief bij de juiste persoon te doen aankomen. Dat deze contactgegevens worden gebruikt voor andere doeleinden – bijvoorbeeld voor acquisitie – wordt absoluut niet gewaardeerd. 2. Ook is het niet wenselijk dat externe bedrijven zich middels deze contactgegevens aanbieden om te helpen de juiste kandidaat voor de betreffende vacature te vinden, tegen aanzienlijke kosten waarschijnlijk. 

Acquireren vervoegen

Nee, schrik niet! We gaan hier niet alle werkwoordsvormen van acquireren vermelden. Dan krijgt dit epistel een wel heel stoffig karakter. Laten we deze vervoegingen lekker op een andere plek op internet laten. Zoek in Google op het betreffende werkwoord en je krijgt een rits aan hits (zo, of dat lekker rijmt!). Ook kun je eenvoudig gebruikmaken van onderstaande link die leidt naar een blog op mijn website: Acquisitie/acquireren. Hier staat alles vermeld wat je moet weten over dit onderwerp. 

Zijn er geen synoniemen dan?

Ja, gelukkig wel. Als jij dit werkwoord het liefst definitief uit je geheugen wilt wissen, dan hebben we zeker mogelijkheden voor je. Acquireren betekent ongeveer hetzelfde als werven, verkrijgen of afnemen. Voor acquisitie luiden de synoniemen dan ook: werving, aanschaf, aankoop, afname, etc. 

Brr… koude acquisitie!

Ben je een geboren verkoper? Dan zou het zomaar kunnen dat je een baan hebt – of je werkt voor jezelf, dat kan ook – waar veel koude acquisitie bij komt kijken. Maar wat is dat eigenlijk? Heb jij ook weleens dat je thuis lekker in de bank hangt en een filmpje zit te kijken? En dat dan de deurbel gaat, terwijl je echt niemand verwacht? Vervolgens tref je aan de voordeur een pseudovriendelijke verkoper van bijvoorbeeld een energieleverancier. “Ja, bij ons bent u echt goedkoper uit, hoor!” Nagenoeg iedereen gruwelt ervan! Dat wat die verkoper doet is dus koude acquisitie, ijskoude acquisitie. Dat wil zeggen: iemand iets proberen te verkopen, terwijl het ‘slachtoffer’ daar op geen enkele wijze om heeft gevraagd.  

Ontstaan van het woord acquisitie

Zoals wel vaker is een Nederlands woord afgeleid van een Latijns woord. Ook voor acquisitie geldt dat. In het Latijn is het acquīsītiō. De Franse variant acquisition claimt echter dat de Latijnse variant weer is afgeleid van het Franse woord dat in 1283 al ‘het levenslicht’ zou hebben gezien. Ik heb geen idee wie in deze strijd de winnaar is. En wat mij betreft ruziën ze daar nog eventjes over verder. Goed, ik hoop dat ik jullie als lezer toch nog enigszins heb kunnen vermaken met mijn uitleg over de woorden acquisitie en acquireren. Wie weet heb je er nog iets aan. En zo niet, mijn excuses!

O ja, nog een weetje…

Weet je hoeveel mensen in Nederland per maand zoeken op het woord acquisitie. Maar liefst 22.000 mensen zoeken elke maand weer op dit woord, en dan waarschijnlijk op de juiste schrijfwijze van dit woord. Het is maar dat je weet dat je niet de enige bent die worstelt met de schrijfwijze van dit woord.  

Techniek

Dossier