Afbeelding
Beeld Pexels
Beeld Pexels
Hoe fantastisch je tekst ook is, zonder een treffende titel zal niemand hem lezen. Maak daarom titels en tussentitels die de inhoud van je tekst samenvatten en tegelijk je lezer prikkelen. Grijp je publiek vast en laat het niet meer los.
Een goede titel wekt nieuwsgierigheid op. Let wel op dat je geen valse beloftes maakt. Gebruik sterke taal zonder te overdrijven.
Voorbeelden:
Gezonde voeding→ Eet jij gezond? (een vraag wekt meer nieuwsgierigheid)
Verlies 5 kilo op 1 dag→ Zo vliegen de kilo’s eraf (niet gelogen, maar wel sterk)
Maak je titels persoonlijk, bijvoorbeeld door je lezer aan te spreken. Vermijd woorden die afstand creëren. Let op: betrek je lezers níet als je onderwerp confronterend is of niet voor iedereen geldt.
Voorbeelden:
Fitness in de winter→ Zo blijf je fit tijdens de winter (je lezer voelt zich aangesproken; bij een omschrijving met enkel substantieven voelt de lezer zich niet betrokken)
Zo word je minder lui→ 5 tips om jezelf te motiveren (je lezer wil niet lui genoemd worden)
Goede titels hebben een leuke stijl en zijn niet te lang. Gebruik bijvoorbeeld rijm, humor, alliteraties, gezegden, … Saaie taal is een zonde, maar let op voor clichés.
Voorbeelden:
Bezint eer ge begint→ Zo bereid je je voor (vermijd clichés)
Vijf dingen die je interieur gezellig kunnen maken→ Vijf tips voor een gezellig interieur (kort en bondig, zonder informatie weg te laten)
Heb jij nog een tip voor sterke titels?
Lynn Claerhout (26) is een Vlaamse taalkundige en journaliste. Al zeven jaar schrijft ze onder meer over bloggen, schrijven, lifestyle en creativiteit. Benieuwd naar meer artikels van Lynn? Bezoek dan haar blog lynnclaerhout.wordpress.com.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!