Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Hoe ga je om met negatieve reacties op je blog?
Als je net begint met het publiceren van artikelen op een blog, krijg je vaak veel positieve reacties. Vrienden en bekenden vinden het leuk om jouw stukken te lezen. Bovendien gunnen ze het je om complimenten te krijgen. Dus geven ze die royaal. Maar na een tijdje is het nieuwtje eraf. Dan komen er minder reacties. Dat hoort erbij en het zegt niet per se iets over de kwaliteit van wat je schrijft.
Nog lastiger is het als er ineens een negatieve reactie tussen staat. Van iemand die het niet met je eens is. Of misschien zelfs botweg zegt dat hij je stuk niet zo goed geschreven vindt. Omdat je grappen flauw zijn en je metaforen nogal cliché.
Zo’n reactie kan behoorlijk hard binnen komen. Je gaat er misschien zelfs door aan jezelf twijfelen. Want heeft degene die reageert niet een punt? Kan ik echt wel zo goed schrijven? Wie zit er eigenlijk op mijn blog te wachten?
Helaas onthouden we negatieve reacties veel beter en langer dan positieve. Zo werkt ons brein nu eenmaal. Het zou natuurlijk jammer zijn als je daardoor met minder plezier gaat bloggen. Of misschien zelfs helemaal stopt.
Vaak is de feedback ook best goed bedoeld. Maar regelmatig komt hij van iemand die zelf nog nooit een stuk online heeft durven zetten. Dan is de vraag hoeveel waarde die feedback heeft.
Je zou dit ook het “voetbalsupporters-syndroom” kunnen noemen. We geven allemaal graag en vaak onze mening. Maar het is de vraag hoe waardevol die mening nu echt is. Persoonlijk hecht ik meer aan de opmerkingen van iemand die zelf ook regelmatig een balletje trapt dan aan die van iemand die nog nooit een grasveld van dichtbij heeft gezien.
De meesten van ons zijn opgevoed met het idee dat we vooral moeten luisteren naar kritiek. En we moeten er dan liefst ook nog wat mee doen. Want denken dat je het zelf beter weet is arrogant. En als je niet luistert naar wat iemand te zeggen heeft, heb je een blinde vlek.
Ik ben het daar niet mee eens. Niet alle kritiek is waardevol. En soms is het dan ook beter om goed bedoelde opmerkingen gewoon lekker van je af te laten glijden. Voor mij zijn er twee vragen die bepalen of ik feedback binnen laat komen.
1. Heb ik eigenlijk wel behoefte aan feedback?
Als ik zelf voor de volle 100% tevreden en me helemaal zeker voel, wil ik geen kritiek horen. Volgens mijn eigen maatstaven is het goed genoeg. En dat is uiteindelijk het enige dat telt.
2. Is de gever voldoende deskundig op dit gebied?
Is deze persoon deskundig en ervaren genoeg om iets zinnigs over het onderwerp te zeggen? Met andere woorden: hecht ik waarde aan zijn of haar mening?
Als het antwoord op beide vragen “ja” is kan ik niet wachten om de opmerkingen te horen en er mijn voordeel mee te doen. Is het antwoord echter “nee” dan hoor ik het beleefd aan, maar ik doe er verder niks mee. En dat is ook prima. Ik ben immers nergens toe verplicht.
Maaike van Steenis is trainer en coach en leert creatieve ondernemers hoe ze meer kunnen verdienen met hun werk en een succesvol bedrijf kunnen opbouwen. Meer informatie over Maaike is te vinden op haar website Hier kun je tevens haar GRATIS E-book opvragen met daarin 10 dingen die je VANDAAG nog kunt doen als creatieve ondernemer om meer te verdienen met je werk. Kijk daarvoor hier.
Techniek
- Login of registreer om te reageren
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.