Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Het dilemma van de zoekmachine
Ik maak, net als ongetwijfeld iedere andere schrijver, veelvuldig gebruik van zoekmachines zoals Google voor mijn research naar feiten en achtergrondinformatie. Echter, mijn zoektocht op het web leverde vaker wel dan niet een groot aantal ‘hits’ op: 100.000+ ongeschikte of irrelevante resultaten, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet.
Herkenbaar, denk ik, voor veel schrijvers. Wat wij willen is tien of twintig treffers met precies de relevante informatie die we zoeken, niet tien miljoen hits waar deze informatie ergens in verscholen staat. Uit onderzoek blijkt dat ook: maar heel weinig mensen gaan verder dan de eerste vijftig treffers. Ik heb daarom wat foefjes verzameld die ik graag met jullie deel.
Als eerste punt dient de speurder naar informatie te weten dat de zoekrobots niet het hele internet afzoeken, maar in kopieën op hun eigen servers. Daarom kunnen de gevraagde webadressen ook zo snel worden gevonden. Daarom krijgen we geregeld doodlopende links gepresenteerd: de informatie op de feitelijke locatie is inmiddels verwijderd of verplaatst sinds de zoekmachine die had opgeslagen.
De meesten van ons weten wel dat als we een aantal woorden tussen aanhalingstekens plaatsen, dat de woorden tussen die ‘pikkies’ door Google als één zoekwoord worden gezien. Stel we zoeken een boek waarvan we alleen de titel weten, dan zal de titel tussen aanhalingstekens het aantal gevonden resultaten kleiner maken en het relevante resultaat hoger plaatsen, vooral als de titel uit gebruikelijke woorden bestaat.
Veel minder bekend is dat Google een aantal filters heeft. Ik gebruik veel [filetype:pdf] (zonder de haken – let op: geen spatie achter de dubbele punt), waarmee Google alleen terugkomt met pdf-documenten. Zoek bijvoorbeeld op [filetype:pdf “Writing Fiction for Dummies”] en voilà, we vinden snel dit boek als downloadbare pdf! In plaats van ‘pdf’ kun je ook nadere bestandsformaten invullen, zoals ‘doc’ en ‘jpg’.
Een tweede filter dat ik af en toe gebruik, is [site:]. Hiermee beperkt Google zich met zoeken op de aangegeven website. Dit is vooral bij omvangrijke websites, zoals die van de Europese Commissie, erg handig. Bijvoorbeeld [site:ec.europa.eu armoede mensenrechten] retourneerde 260 resultaten op 15 november 2012, terwijl zonder het site-filter het aantal hits 273,000 was.
Ten derde kan de tilde [~] handig zijn als je ook wil dat Google synoniemen voor je zoekwoord in zijn zoekresultaten meeneemt. Bijvoorbeeld [~huis] geeft ook resultaten alsof je ‘villa’ en ‘woning’ had ingetypt.
Dit overzicht is uiteraard niet volledig. Graag nodig ik jullie uit aanvullende tips hier te delen!
- Login of registreer om te reageren
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Comments
Erg handige tips
Erg handige tips
Geweldige tip, Mirandala!
Geweldige tip, Mirandala!
Leonardo, bedankt voor deze
Leonardo, bedankt voor deze
Dat is de bedoeling, Ramon
Dat is de bedoeling, Ramon
Ja, het helpt ontzettend!
Ja, het helpt ontzettend!
Ook handig voor
Ook handig voor