Afbeelding

Beeld Pexels

Help! Ik schrijf een boek – aflevering 5

Help! Ik schrijf een boek – aflevering 5Blogster en schrijfster Voline van Teeseling is momenteel bezig met haar debuutroman en vertelt op Schrijven Online over haar schrijfervaringen. Lees hier haar vijfde blog.

‘Wanneer ligt je boek in de winkel?’ wordt me geregeld gevraagd. Dan mompel ik meestal iets van: ‘Oh, daar ben ik nog niet mee bezig. Ja, ik heb al wel aan twee mensen een hoofdstuk laten lezen, maar tot nu toe is dat niets geworden.’

‘Maar wil je dan niet dat je boek wordt uitgegeven? Dar wil toch iedereen uiteindelijk?’

En dan moet ik toegeven dat ik zou liegen als ik dat zou ontkennen. Natuurlijk wil ik graag dat mijn boek straks gelezen wordt en natuurlijk hoop ik stiekem dat er uiteindelijk een uitgever is die er wat in ziet, maar zover is het dus nog niet.

Het vinden van een uitgever

Heel veel werk heb ik ook nog niet gemaakt met het vinden van een uitgever of mij verdiepen in zelf uitgeven. Mijn boek is tenslotte nog niet klaar en omdat het mijn eerste boek is, weet ik niet precies hoe lang ik nog bezig ga zijn. Toch heb ik al wel een aantal dingen gedaan om alvast wat aandacht te vestigen op mijn boek en op mijn schrijfkunsten. Heel erg makkelijk vind ik dat niet. Ik heb voor heel wat anderen reclame gemaakt, fondsen benaderd, gelobbyd etc, maar voor mijzelf is dat wat anders. Zo had iemand mij gewezen op het Fonds voor de Journalistiek, maar haakte ik bij de vraag ‘bij welke uitgever komt uw werk uit?’ al af. Tja, die heb ik dus nog niet. Ondanks dat heb ik meegedaan aan enkele schrijfwedstrijden, blog ik, ga ik af en toe naar schrijversbijeenkomsten en ben ik redelijk actief op Facebook. Ik stap makkelijk op iemand af, dus heb ik mijn boek onder de aandacht gebracht bij mensen die ik ontmoet heb en die contacten hebben in de uitgeverswereld. Twee daarvan heb ik enkele hoofdstukken gestuurd. De één was enthousiast en behulpzaam, maar kon me niet verder helpen, de ander heeft nooit meer gereageerd. Terug bij af.

Een bevriende uitgever

Al denkende over hoe ik toch ooit een uitgever moet vinden, trof mij de laatste tijd iets bijzonders. Het bleef haken in mijn brein, op de manier zoals een gezicht van een onbekend persoon dat je voor de derde keer in een week op straat tegenkomt dat kan doen en je denkt ‘Hé alweer?’ In veel van de interviews met schrijvers die ik de laatste tijd las, zowel gearriveerde als debuterende, trof ik namelijk steeds een zin aan in de trant van: ‘Ik liet een bevriende uitgever wat lezen en die zag er wel een boek in…’. Een bevriende uitgever, dus. Ik ben natuurlijk vergeten wie de schrijvers waren die dat zeiden, maar ze hebben in ieder geval handige vrienden. Van gearriveerde schrijvers is dat nogal wiedes, maar ook beginnende hebben dus vrienden in ‘het wereldje’. Kortom, ik denk dat ik, naast mijn bescheiden ingezette PR-activiteiten, misschien maar eens vrienden moet worden met een uitgever, liefst meerdere. Eens kijken hoe ik dat aan ga pakken. Jullie hulp is natuurlijk van harte welkom!

Lees hier deel 1, deel 2 en deel 3  en deel 4 van de blogserie 'Help! Ik schrijf een boek'.

Van Teeseling schrijft portretten, familieverhalen en corporate stories. Zij voltooide de opleiding ‘familieverhalen & biografieën’ aan de Schrijversacademie en werkt aan haar eerste boek. Voor meer blogs over haar boek zie http://volinevanteeseling.nl/help-ik-schrijf-een-boek/