Afbeelding
cottonbro studio via Pexels
cottonbro studio via Pexels
Je vindt het heel leuk om verhalen te schrijven. Je droomt erover misschien zelfs ooit wel je eigen boek in handen te hebben. Maar het komt er te weinig van. Geen tijd, geen inspiratie en vooral: geen stok achter de deur. Wij durven te stellen dat veel lezers van Schrijven Online dit herkennen. En we durven óók te stellen dat we een oplossing hebben.
Een jaar of vijf geleden kwamen wij erachter dat we beide het boek ‘333 dingen om over te schrijven’ in de kast hadden staan. ‘Geen idee waar je over moet schrijven? Dit boek helpt je weer op gang!’ stond er op de achterflap. Dat was waar. Maar het effect was voor ons beide toch snel uitgewerkt.
Tot we sámen opdrachten uit dit boek gingen maken. We zetten daarbij een timer aan en deden dezelfde opdracht, waarna we het resultaat direct aan elkaar voordroegen. Na een paar maanden kwamen we erachter dat het nóg leuker was om zelf opdrachten te verzinnen. ‘Schrijf een poëtische ode aan de wortel.’ ‘Schrijf vanuit het perspectief van de gevel van de Grote Markt.’ ‘Schrijf over de dag van de ander.’ Met onze ‘schriftjes’ spraken we op allerlei plekken af. Snelschrijven, zonder te veel na te denken: een beproefde methode om veel schrijfervaring op te doen.
We kregen de smaak te pakken. En wilden het schrijven toch wat serieuzer gaan aanpakken. Dus begonnen we met opdrachten voor thuis, in onze eigen tijd. Daarbij vonden we inspiratie in allerlei ervaringen, objecten en mensen om ons heen. ‘Schrijf een verhaal geïnspireerd door een kindertekening.’ Schrijf een cliché romcom die zich afspeelt in Den Haag.’ ‘Schrijf een verhaal dat alleen uit citaten bestaat.’
Zo leerden we van elkaar en van onze verschillen. Hoe pakken we het aan? Wat werkt wel en niet? Wat willen we nog oefenen? Wat is eigenlijk niet zo het genre van de een, en kan de ander er dus mooi doorheen drukken? Voortdurend daagden we elkaar uit met thema’s, concepten en tekstlengte.
Op een avond zaten we met een vriend in de kroeg en kwam die onvermijdelijke vraag: moeten we hier geen boek van uitbrengen…? Ja! Maar toen kwamen we wel op een interessant punt. Want hoe serieus namen we dit eigenlijk? Gaan we nu een uitgever zoeken? Zijn onze verhalen goed genoeg? Moeten we dan een selectie maken? We deden dit toch voor de lol? Misschien is vooral het verhaal achter de verhalen wat voor anderen de moeite waard is?
Toen maakten we de beste keuze die we konden maken: we zetten het plezier voorop. We gingen dit voor onszelf doen en ook van dat proces weer genieten. En misschien zouden wat vrienden en familie tegen kostprijs het dan leuk vinden het boek te kopen.
We downloadden InDesign, zochten een online drukkerij en vroegen vrienden (voor een gratis exemplaar) te helpen met onder meer een voorwoord, een ontwerp en een auteursfoto. We schreven bij elk verhaal een korte tekst over de totstandkoming. En we besloten - met een knipoog - een boekpresentatie te organiseren. Afgelopen weekend was het zo ver. Ongeveer 50 vrienden, familieleden en collega’s waren erbij.
Trots kunnen we zeggen dat de eerste druk van 80 exemplaren bijna uitverkocht is. Maar trots zijn we vooral op het hele proces. En dat we hier heel misschien ook wel wat inspiratie mee kunnen bieden. Aan mensen die het ook leuk vinden om te schrijven. En ook ooit dat eigen boek in hun handen willen hebben. Maar die misschien geen tijd hebben, geen inspiratie, of geen stok achter de deur. Wij hebben onze oplossing gevonden.
AnTon is het pseudoniem van Anneke Kruyen en Ton van Leeuwen. Anneke is manager R&D en deed verschillende schrijverscursussen. Ton is tekstschrijver bij een communicatiebureau. Zij kennen elkaar van improvisatietheater en schrijven sinds 2017 samen verhalen. Lees hier een selectie van hun verhalen of stuur voor meer informatie een mail.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.