Afbeelding

Boek lezen

Foto: Pexels

Een boek per week uitlezen? Zo doe je dat!

Als schrijver is het goed om veel te lezen. Daar leer je immers enorm van. Je herkent het dan vast ook dat je nog een hele lijst hebt liggen met boeken die je zo snel mogelijk open wil slaan. Het leestempo kan daarom niet hoog genoeg liggen. Een boek per week uitlezen? Dat klinkt dan als een mooi doel. En zo onmogelijk als het ook mag klinken, dat is het niet. Lees hier enkele tips uit de cursus snellezen van Björn Deusings om dit doel te kunnen behalen!

1. Lees elke dag minstens een halfuur

Het eerste wat je denkt bij één boek per week uitlezen is waarschijnlijk: waar haal ik de tijd vandaan? Maar laat je niet afschrikken door je toch al drukke werkweken. Aan een halfuurtje lezen per dag heb je al genoeg om dat boek aan het eind van de week uit te hebben. En een halfuur op de hele dag, is bijna niets.
In dat halfuurtje kan je zo’n 40 bladzijden lezen, wat maakt dat je (uitgaande van een gemiddeld boek met 250-300 pagina’s) het boek aan het eind van de week uit kan hebben. Nu denk je vast: over 40 bladzijden doe ik vaak wel wat langer. Het kan inderdaad kloppen dat je voor 40 bladzijden nu nog een uur nodig hebt. Maar met wat simpele technieken die je tijdens de cursus leert, verdubbel je je leestempo zo.

2. Pak een vast tijdstip

Door een vast tijdstip op je dag te pakken, voorkom je dat je het lezen toch uitstelt naar de volgende dag. Zo kan je elke ochtend lezen in de trein als je naar je werk gaat. In de ochtend is je brein ook nog fris, dus gaat het lezen misschien wat gemakkelijker. Maar, de ochtenden zijn vaak al wat hectisch, dus als dat niet lukt, kan je ook altijd even voor het slapen gaan een moment pakken. En valt er onverwacht een gaatje van een halfuur in je dag? Gebruik dan naast je vaste tijdstip die ook nog even om dat boek open te slaan.

3. Volhouden

Nu is het belangrijkste nog dat je je aan je eigen belofte houdt. Je zult dagen hebben die al erg vol zijn en ook dagen dat je gewoonweg even geen zin hebt om het boek open te slaan. Maar doe het dan wel. Het zal je juist uit de sleur van de dag halen. En zo merk je dat een boek per week uitlezen een gewoonte gaat worden waar je uiteindelijk ook helemaal geen moeite meer voor hoeft te doen. Vooral als je een leuk boek leest natuurlijk!

4. Leessnelheid verdubbelen

Als je nieuwe routine je wel aanspreekt en je de lat nog iets hoger wil gaan leggen, kan je proberen om je leestempo te gaan verdubbelen.
Weet je nog dat trucje dat je als kind aangeleerd kreeg, om je vinger of pen mee te laten gaan met de zin die je leest? Haal die weer terug! Je aandacht blijft zo beter bij het boek en je gaat er ook sneller van lezen.
Daarnaast kan je van tevoren het boek eens door bladeren. Kijk bijvoorbeeld naar het aantal pagina’s en de grootte van de hoofdstukken. Door dit van tevoren te bekijken, kan jij beter beoordelen of het een boek is waarvan je leestempo goed ligt.
En let tot slot op de woorden die je in je hoofd kan “horen”. Deze subvocalisatie helpt met je woordbegrip. Zet hiervoor wel stoorzenders als de radio uit. Dit voorkomt dat je een alinea opnieuw moet lezen om die zogenaamde subvocalisatie te “horen”.