Afbeelding

Bekenden en BNérs

Foto: Pixabay

Drug en papier 5: bekenden, BN'ers en bladen

Een leesverslaafde heeft nooit genoeg en dat geldt ook voor de marketing van een boek.

BN'ers

Ken je iemand die bekend is? Gebruik hem of haar! Dit hoeft niet per se een BN’er te zijn, met vloggers of influencers met een flink aantal volgers kom je ook al een heel eind. Vraag vriendelijk of diegene iets positiefs over je boek wil zeggen. Daarnaast kan je hem/haar ook verzoeken om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen bij een boekpresentatie of een quote te geven voor op je omslag.

Je kan ook andere BN'ers benaderen. De kans is heel klein dat ze hun naam willen lenen om jouw boek te promoten. Misschien maak je kans als die BN'er een kenner is betreffende het onderwerp van je boek of er een andere belangrijke link mee heeft. Wees ook hier zeer overtuigd van de kwaliteit van je product voor je het aanbiedt.

Tijdschriften benaderen

Wel of niet tijdschriften benaderen? Ook hier geldt: zorg voor kwaliteit. Bladen hebben zat om over te schrijven en ze krijgen genoeg gratis boeken. Je maakt waarschijnlijk vooral kans bij gespecialiseerde tijdschriften over onderwerpen waarover niet veel boeken verschijnen. Gaat jouw verhaal over een vrouw in foute kersttrui die haar man met een haaknaald vermoordt? Stuur het op naar haaktijdschrift Aan de Haak. Stuur altijd een nette brief mee en biedt eventueel gratis boeken aan waarmee het tijdschrift een weggeefactie kan organiseren voor haar lezers.

Sinterklaas

Maak de afweging wie je een boek geeft en wie niet. Natuurlijk hou je van al je vrienden, maar bedenk ook dat je voor ieder boek dat je weggeeft 3-7 exemplaren moet verkopen om de drukkosten van dat geschenk terug te verdienen. Persoonlijk geef ik de mensen die voor niets aan mijn boek hebben bijgedragen wel een gratis exemplaar als bedankje. Vraag je bekenden ook recensies te plaatsen en melding van je boek te maken op hun sociale media. En zoek het evenwicht tussen Sinterklaas spelen en zakenmens zijn. Want als je een substantieel lezerspubliek wilt bereiken, dan zul je je hobby zakelijk moeten aanpakken. Alleen Sinterklaas werkt voor niks.

Succes!

Over de auteur

Anika Redhed is auteur en uitgever van reisromans. Het boek 'Cappuccino in het Midden-Oosten' over haar reis naar Iran, Dubai en Oman ligt nu in de winkels samen met bijpassende reisdagboeken om zelf een reisverhaal te schrijven! www.anikaredhed.com

Uitgeven