Dromen van een schrijverscarrière, mag dat wel?

Dromen van een schrijverscarrière, mag dat wel?Het kan vrij demotiverend zijn met de kennis in het achterhoofd dat je één van velen bent. In een tijd waarin twintigers het al moeilijk genoeg hebben om een baan te vinden lijkt het ambiëren van een schrijverscarrière niet bepaald een geschikt pad. Waarom iets nastreven waar de kans op succes nihil is? Dromen van een schrijverscarrière, mag dat wel?

Het kan niet ontkend worden dat streven naar een dergelijke carrière ingewikkeld is. Toch zijn er velen die ervoor kiezen. Ikzelf ben daar één van, één van velen. Voor sommigen blijft het bij een uit de hand gelopen hobby waar ze een leuk extra centje aan verdienen, anderen weten er een Gouden Strop uit te slepen. Het gros hoort bij het eerste. Speciale plekken zijn gewijd aan de laatste.

Er zijn talloze redenen om niet het eenzame pad dat het schrijverschap is te bewandelen. Echter, de redenen om het wel te doen blijven voor mij zwaarder wegen. Of eigenlijk, één grote reden: omdat ik het leuk vind. Omdat daar mijn passie zit.

De beste advocaat begint ook onderaan. Een miljonair is ook bij de eerste cent begonnen. Een schrijver begint bij het eerste woord. Er is het debuteren, online presence, marketing en het constant verbeteren van je eigen geschrift. Dingen waar geluk lang niet de enige factor is. Het begin is nooit makkelijk en de simpele waarheid is dat er niet de ruimte is in de wereld om ieder boek tot een bestseller te maken. Dat betekent niet dat we het niet mogen ambiëren, want al blijft het bij een aardig centje bijverdienen, ik doe in ieder geval wat ik leuk vind.

Ik hou me vast aan de dingen die ik zelf in de hand heb: schrijven wat ik zelf zou willen lezen en leren wat ik kan. Hopelijk, op een dag, zullen anderen mijn verhaal oppakken. Tot die dag komt, hou ik me vast aan mijn droom. En dat is dromen van een schrijverscarrière.

Marieke Mills studeert Schrijven en Vertalen aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Ze is actief op haar blog en YouTube kanaal waar ze boeken, schrijven en talen bespreekt. 

Techniek

Comments

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Marieke, Mijn antwoord op je vraag: ja, dat mag. gratis schrijftip: formuleer helder.
Het kan niet ontkend worden dat streven naar een dergelijke carrière ingewikkeld is.
Dat kan best ontkend worden
Toch zijn er velen die ervoor kiezen.
Ja?
Er zijn talloze redenen om niet het eenzame pad dat het schrijverschap is te bewandelen.
Er zijn talloze redenen dat wel te doen, omdat het leuk is. 
De beste advocaat begint ook onderaan. Een miljonair is ook bij de eerste cent begonnen. Een schrijver begint bij het eerste woord.
Dat zijn drie drogredenen, immers iedereen begint met alles onderaan - baby’s houden geen pleidooi, beginnen geen eigen zaak en kunnen zelden woorden vormen.
Er is het debuteren, online presence, marketing en het constant verbeteren van je eigen geschrift.
Dit is een pareltje voor etymologen. Een online presence van je geschrift, dat moet heerlijk zijn ;) Groet,

Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Marieke, Waarom zou je een carrière als schrijfster NIET ambiëren??? Als ik je verhaal hierboven lees dan ben je m.i. aardig taalgevoelig, waarmee je al een voorsprong hebt op mensen die dat niet hebben en óók willen gaan schrijven. :) Persoonlijk heb ik (tot kort geleden) ook altijd zo gedacht als jij hierboven omschrijft. Maar eindelijk heb ik nu alle twijfels eens opzij gezet en voor het eerst meegedaan aan een schrijfwedstrijd (https://schrijven.savethechildren.nl/verhalen/liz…) en ik hoop dat ik daarmee in elk geval in de finaleronde terechtkom. Al ís het maar om aan mezelf te bewijzen dat ik het toch voor elkaar gekregen heb om te doen wat ik graag wou. Voor jou geldt dat ook! Probeer het een en ander op schrijfgebied en je zult op een bepaalt moment weten of het wél of níet iets voor je is om in verder te gaan. Succes! Enne... ik stel het op prijs als je mijn verhaal wilt lezen, recenseren en beoordelen! Lizette