Afbeelding

Foto: Boekengilde

Dit is sh*t! (Wat nu?)

Als schrijver ben je bezig met creëren. Je zet al je creativiteit in om je boodschap, je verhaal, zo krachtig mogelijk op papier te krijgen. En voor heel veel auteurs is dat best een worsteling. Wat kan helpen, is je te realiseren dat het creatieve proces - door de regel - er als volgt uitziet:

Boekengilde

  •  Fase 1: Dit is waanzinnig goed!
  • Fase 2: Is dit wel zo waanzinnig goed?
  • Fase 3: Dit is sh*t!
  • Fase 4: Ik ben sh*t!
  • Fase 5: Er zit misschien toch wel wat in!
  • Fase 6: Dit is waanzinnig goed!

Je zult je nu misschien afvragen hoe je van fase 1 in één streep naar fase 5 of 6 gaat. Het antwoord? Niet! Hoe zorg je er nu voor dat je de moed niet verliest, dat je niet verzandt in negatieve gedachten en onzekerheden maar je focust op je doel: het schrijven (en uitgeven) van je boek?

Tip 1: omarm het proces

Als je weet dat iets er gewoonweg bij hoort, is het vaak makkelijker om te accepteren dát het erbij hoort. Gaat het schrijven even wat minder, vertrouw erop dat er betere tijden zullen komen. Deze “klungel-fase” heeft daarbij een belangrijke functie: je beseft dat iets beter kan, dat dit niet is zoals je het uit wil geven. En dat zegt iets over je ambitie én kans om succesvol te worden!

Tip 2: heeeeelp!

Als je voelt dat het beter kan (en moet), maar het lukt je niet om de volgende stap te zetten ga dan op zoek naar iemand die je daarbij kan helpen. Soms is een steuntje in de rug al functioneel, soms helpt het als je “verantwoording” aan iemand moet afleggen. Dat je afspreekt wanneer je wat oplevert. En het kan ook dat je wat professionelere hulp nodig hebt. Een schrijfcoach waar je je situatie aan voorlegt, een redacteur die over je schouder meekijkt. Gun jezelf “klungel-tijd”, maar blijf er niet te lang in hangen.

Tip 3: twee stapjes naar voren, één stapje terug

Als je voelt dat je vastloopt, kan het ook helpen om een grote stap vooruit te zetten. Zit je bijvoorbeeld nog in de schrijffase, dan ga je je alvast verdiepen in de uitgeeffase. Door dat te doen, word je je weer bewust van je droom en je doel. Het motiveert je om door te zetten.

Spreekt dat idee je aan? Dan is de Workshop Selfpublishing wellicht precies wat jij nodig hebt!
Je krijgt die dag inzicht in het selfpublishing proces en je gaat aan de slag met je achterflaptekst, boekenpitch én persbericht! Klik hier voor meer info.

Geschreven door: Sanne Visch - BoekenGilde

Uitgeven