Afbeelding

Boeken

Pexels

De maand van de geschiedenis

Oktober is de maand van de geschiedenis en daarom allereerst aandacht voor de aangrijpende familiegeschiedenis die Miloe van Beek schreef over haar grootmoeder die worstelde met een vader die zich aansloot bij de NSB, en voor de indrukwekkende roman van Lianne Damen over een zwarte tot slaaf gemaakte vrouw in Suriname. 
Dat ook persoonlijke geschiedenissen stof kunnen zijn voor mooie literatuur bewijzen debutanten Ine Boermans, Tynke Hiemstra en Racheda Kooijman.

Afbeelding

Cover

Daar praten wij niet over

Een indringend verhaal over verstikkende familiegeheimen

De eigengereide Sacha Gerdes groeit in de jaren dertig op in een welvarend gezin in ’t Gooi. Haar vader, kunstschilder Ed Gerdes, ontwikkelt na de dramatische scheiding van Sacha’s moeder sympathie voor het nationaalsocialisme. Sacha wordt heen en weer geslingerd tussen de liefde voor haar vader en haar afschuw van de NSB, waarin hij een steeds prominentere rol gaat spelen. Ook al zwijgt de familie na de oorlog over Ed Gerdes en zijn werk, zijn ‘foute’ keuze zal Sacha haar leven lang blijven achtervolgen.

Afbeelding

Cover

De smeekbede

Lianne Damen ontmoeten? Kijk op de website.

‘Mijn meester, ach neemt mijn bede aan,’ schrijft een vrijgemaakte zwarte vrouw, Dédé, in 1795 vanuit Suriname aan haar voormalige meester in Holland. Deze brief, die nooit op zijn bestemming aankwam en pas in 1980 in de National Archives in Londen werd teruggevonden, ligt aan de basis van een bijzonder verhaal. Voor de roman De smeekbede deed Lianne Damen diepgravend historisch onderzoek om te achterhalen waarom deze oude vrouw zich met een roep om hulp uitgerekend wendt tot de man die haar jarenlang in eigendom had. 

Afbeelding

Cover

Een opsomming van tekortkomingen

‘Ine Boermans kan schrijven, en hoe.’ **** NRC Handelsblad

‘Een sublieme opsomming. Prachtig. Meer wil ik er eigenlijk niet over zeggen. Hoe minder je weet hoe meer het je overrompelt, maar ik kan iedereen aanraden dit boek met spoed te lezen. Het ontroerde me, maakte me regelmatig aan het lachen, en ik was vooral verrast door de dingen die Ine niet schreef en die er daardoor toch stonden. Ik vrees dat dit boek een regelrechte hit wordt en dat gun ik de schrijfster zeer. En ik hoop ook dat het nooit verfilmd wordt. Daar is het boek namelijk veel te goed voor.’ – Youp van ’t Hek in de VARAgids

Afbeelding

Cover

Rook

Spraakmakende debuutroman over de gevolgen van #MeToo-beschuldigingen op een gezin.

Merel en Wolf kennen elkaar sinds hun middelbareschooltijd en wonen met hun twee zoontjes in een mooi huis. Ze hebben het goed voor elkaar. Tot Wolf wordt beticht van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het vuurtje wordt aangewakkerd door geruchten op social media en al snel stapelen de beschuldigingen zich op. Op genuanceerde wijze beschrijft Tynke Hiemstra de impact die de beschuldigingen tegen een vader en echtgenoot hebben op zijn gezin.

Afbeelding

Cover

Vossenjacht

‘Dit zou iedere scholier voor de lijst moeten lezen. Als je jongeren wilt laten zien hoe lekker het is om Nederlandse literatuur te lezen, is dit boek dé manier.’ – AD / Mezza

Nadia Smits is half-Nederlands, half-Marokkaans en alleen door haar moeder opgevoed. Haar Marokkaanse vader speelt geen rol in haar leven, en als kind vertelde ze iedereen dat ze half-Spaans was. Liever liegen, dan aangezien worden voor een Marokkaan. Nadia is gaan geloven dat ze door die afwezige vader ook daadwerkelijk half is, maar dat nare gevoel weet ze goed te verstoppen achter haar vrije, losbandige levensstijl. Onder aansporing van Reyn, met wie ze een huis en vaak het bed deelt, begint ze aan een zoektocht naar haar verleden.