Afbeelding

NaNoWriMo

Foto: Pixabay

De 3 belangrijkste inzichten voor jouw (schrijvers)leven na NaNoWriMo

NaNoWriMo 2019 is bijna voorbij! You did it! Of toch niet helemaal?  

Je hebt ruzie met je beste vriendin, je bent bijna ontslagen, je partner ontwijkt je alsof je iets besmettelijks hebt en je bent de afgelopen maand al zeven keer op de staart van je kat gaan staan. De wereld heeft het flink te verduren gehad tijdens deze NaNoWriMo (oké, jij ook wel) en nu ben je niet eens tevreden. Hoe moet jouw leven als schrijver nu verder? 

De kans dat je jouw doel niet hebt gehaald is best groot. De kans dat je niet tevreden bent over wat je hebt geschreven is nog veel groter. Deze 3 inzichten gaan jou helpen om 1 december gewoon weer in je schrijfzetel plaats te nemen. 

1. De verlammende werking van vergelijking

Lieve schrijver (ik kijk je nu door je scherm heen heel intens aan), let it gohoo, let it gooo! Die krijg je vandaag niet meer uit je hoofd – you’re welcome – en dat is mooi, want je hoofd was toch bezig met dingen waar je niets aan hebt. Het is de hoogste tijd om uit de verlamming van vergelijking te stappen. Vergelijking, bewust of onbewust, is waarschijnlijk waar het grootste deel van jouw ontevredenheid nu vandaan komt. Anderen zijn sneller, beter etc. Maar weet je dat je altijd op tijd bent in je eigen leven? Dat kan namelijk niet anders. Let that sink in.  

En daarnaast: er zullen altijd mensen sneller, jonger, creatiever en simpelweg beter zijn dan jij. Er zit geen enkele logica in om je hierdoor tegen te laten houden. Dan zou er van elk beroep nog maar één beoefenaar op de hele wereld bestaan. De rest van de mensheid zou niets meer durven uitproberen – zeker niet in het rijk der creativiteit. Ook jij hebt de wereld iets speciaals te bieden. Er is ruimte genoeg voor iedereen. Aan jou om hem te pakken. 

2. Jouw goede smaak is het probleem

Ben je na het loslaten van al het vergelijken nog steeds in mineur vanwege de kwaliteit van je schrijfwerk? Dan mag je even luisteren naar de inspirerende woorden van Ira Glass – of in elk geval naar mijn goedbedoelde samenvatting ervan. 

Je begint aan je creatieve werk vanwege je goede smaak. Jij voelt, weet, ziet wat mooi is, wat kwalitatief goed is, wat mensen raakt en beweegt. Je gaat schrijven en dan val je in een gat. Je weet wat goed is, maar de eerste jaren kun je dat zelf nog niet produceren. Heel lang zie je dat wat jij creëert niet dat ene speciale heeft. Dit is heel normaal. Het enige wat je kunt doen, is doorgaan. Hoe meer je creëert, des te kleiner het gat wordt en uiteindelijk klopt de kwaliteit in je hoofd ook met dat wat je op papier krijgt. Geef. Het. Tijd. 

3. Je kunt niet falen

Je kunt niet falen zolang je blijft schrijven. Concentreer je op het proces: het trainen van je schrijfspier. Wanneer je de uitkomst (echt!) loslaat, kan faalangst je niet langer in zijn verstikkende greep houden. Je oefent, je leert, je ontdekt wat wel en niet werkt voor jou (mezelf dwingen elke dag te schrijven werkt bijvoorbeeld absoluut niet voor mij) en wat beter en minder bij je past. In andere woorden: je groeit! En groei is het tegenovergestelde van falen. 

Veel succes nog met de laatste loodjes en vooral: geniet en wees trots! Wat er ook is gebeurd tijdens NaNoWriMo 2019: you did it!  

Over de auteur 

Shirley heeft twee jaar geleden stage gelopen op de redactie van Schrijven Online en nu werkt ze als tekstschrijver, redacteur en schrijfcoach. Daarnaast schrijft ze haar autobiografie en blogt ze op www.howtolife.nl over persoonlijke ontwikkeling en schrijven.