Afbeelding
Bron Pixabay
Bron Pixabay
Je project staat in de startblokken, alle seinen staan op groen en het indrukken van de spreekwoordelijk rode knop is het enige wat jouw project nog scheidt van lancering. Na het indrukken van die knop ga je snel aan de slag om iedereen die je kent, vaag kent of desnoods helemaal niet kent, te benaderen. Je hebt een weekendje doorgehaald, maar alles en iedereen is op de hoogte. Laat het geld nu maar binnenstromen.
In het begin lijkt het goed te gaan, maar opeens, zo halverwege je project, lijkt de stroom op te drogen. Er komt nauwelijks geld meer binnen en je begint je af te vragen of je het doelbedrag wel gaat halen.
Door met hagel te schieten in heel korte tijd ben je voorbij gegaan aan een eenvoudige strategie. Bij het benaderen van je potentiele donateurs zijn er namelijk drie groepen te onderscheiden. De eerste groep is de groep van familie en vrienden, mogelijk ook collega’s. Deze groep gunt jou je succes en zal eerder dan welke groep ook geneigd zijn te doneren.
De tweede groep is de groep die wat verder weg staat: kennissen, ‘vrienden’ via sociale media en misschien een zakelijk netwerk dat wat verder van je afstaat. De derde en laatste groep is die van de onbekenden. Dat zijn mensen die het leuk vinden om projecten te steunen zonder dat ze jou kennen.
Benader deze groepen ook in die volgorde. Waarom? De eerste groep, laten we zeggen de ‘gunners’ doneren ‘no matter what’. Zij laten het totale donatiebedrag snel oplopen tot een significante hoeveelheid. In een paar dagen kun je met deze groep gemakkelijk de vijftig procent van je doelbedrag aantikken.
Op het moment dat deze put begint uit te drogen, boor je de tweede aan. Op sociale media, via je kennissen en via je zakelijke netwerk maak je duidelijk dat jouw project bestaat. Deze groep ziet dat het doelbedrag al aardig binnen bereik begint te komen. Dat geeft vertrouwen. Jouw naam is niet onbekend, dus misschien is dit wel hét moment om deelgenoot te worden van iets moois. De kans dat mensen uit deze groep doneren is nu groter.
De derde groep is in potentie zeer groot, maar slecht weinigen zullen iets geven. Het is dus niet meer dan een laatste redmiddel. Nou, vooruit, het op een na laatste, want het laatste komt nog. Deze groep is ook het lastigst te benaderen, omdat je niet weet wie het zijn en waar ze zitten. Maak je dus niet al te druk om deze groep en focus je vooral op de eerste twee.
Je hebt hard gewerkt, maar je bent er nog niet. Net niet. Een paar procent nog, maar over twee dagen sluit het project. Als je het niet haalt, moet je alles weer teruggeven en ben je ook nog eens de vergoeding aan het crowdfundingplatform kwijt. Keer in dat geval je spaarpot om en pas het laatste beetje zelf bij. Het is niet verboden en het is zonde om je project op een paar tientjes na te zien stranden. Missie geslaagd.
Marcel Heunks (1971) schrijft kinderboeken en geeft zijn boeken uit in eigen beheer. Om de drukkosten van zijn eerste boek, Justin en de boom van oorsprong, te financieren maakte hij succesvol gebruik van crowdfunding. Deel 2 in de Justin-reeks, Justin en de boekbewaarder, verscheen 1 november jongstleden. Meer weten? Kijk eens op www.marcelheunks.com.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.