Afbeelding

Bron Pixabay

Boeien en binden: zo hou je de liefde levend

bloggen boek auteurElke relatie heeft voeding nodig om levend te blijven. Ook de relatie tussen auteurs en hun fans.
Veel auteurs die ik spreek over boekmarketing zeggen ‘Ik ben een schrijver en geen marketeer of ondernemer. Laat mij maar lekker schrijven’.

Daarmee ga je voorbij aan de behoefte van je potentiele fans en lezers om meer over jou, de auteur te weten te komen.

Juist in dit internettijdperk waarin communicatie steeds onpersoonlijker en massaler lijkt te worden, willen mensen het gevoel krijgen dat zij er toe doen.
Ze willen jou en de manier waarop je schrijft leren kennen. Pas als zij weten hoe je schrijft en wie je bent als auteur en als mens, zullen ze de stap zetten om je boek te kopen als het verschijnt.
Kortom; je bent in principe een onbekende voor hen. En onbekend maakt onbemind en kopen ze je boek niet.

Door regelmatig te communiceren, leren ze je kennen en waarderen, worden ze van vreemden vrienden en vervolgens fan en kopen ze je boek wel als het verschijnt.
Dat proces vraagt tijd en energie, maar is noodzakelijk als je met succes je boek wilt lanceren en meer dan een handje vol boeken wilt verkopen. Jij hebt dan ook de schone taak om een relatie met hen op te bouwen.  Om die relatie levend te houden en te voorkomen dat ze je vergeten, is het zaak regelmatig van je te laten horen. Dat doe je door met hen te communiceren: via social media en via je nieuwsbrieven. Je kunt over een heleboel zaken schrijven die over jou en je boek gaan.

Waar kun je het over hebben?

Hou het simpel en blijf dicht bij jezelf. Door te schrijven over wat je in je dagelijkse leven tegenkomt als het gaat om het schrijven, geef je je nieuwe liefdes een inkijkje in je schrijversbestaan.
Een rijtje met suggesties:
- hoe je hemel en aarde moet bewegen om schrijftijd te vinden
- wat voor dilemma’s je tegenkomt bij het schrijven zelf
- hoe je omgaat met commentaar en kritiek als je soms iets laat lezen aan anderen
- hoe je worstelt met zinnen en grammatica
- welke twijfels je hebt over de kwaliteit van je schrijfsels
- wat voor jou de reden is om te schrijven
- door wie je je laat inspireren
- welke boeken je aan het lezen bent en waarom je deze boeken leest
- de vragen waar je tegen aan loopt rond het uitgeven van je boek
- waar je op hoopt als je boek verschijnt

Dit zijn prima onderwerpen voor je nieuwsbrief, social media en blogposts.

Hoe vaak laat je wat van je horen?
Je hoeft niet wekelijks een grote lap tekst de deur uit te doen, zeker niet als je maanden voor publicatie zit. Eens per zes weken is prima. 

Een auteur die ik begeleidde bij het bouwen van haar auteursplatform, zag er erg tegenop om te starten met het regelmatig schrijven van een nieuwsbrief.
Ze besloot toch het experiment aan te gaan en was over the moon, toen ze op haar eerste nieuwsbrief vriendelijke reacties van haar nieuwe liefdes terugkreeg.
Er ontstond een innige band met haar fans en nu schrijft zij met het grootste plezier maandelijks een uitgebreide nieuwsbrief die goed door haar volgers gelezen wordt. Het gevolg: veel meer aanmeldingen voor haar lezingen en workshops. En ze verkoopt meer boeken. Ook de boeken die ze een tijd geleden geschreven heeft.

Het is net zoiets als uit eten gaan: de enige manier om er achter te komen of iets op de menukaart lekker is, is door het te proeven.

Door de relatie met je fans, volgers en nieuwe liefdes te blijven voeden, leg je eens stevig fundament onder je auteursplatform. En van deze volgers, fans en nieuwe liefdes is een aantal van hen zeker bereid om in een later stadium je te helpen om bekendheid aan je boek te geven. En dat is wat je nodig hebt; een schare enthousiaste fans die lawaai maken over je boek als het verschijnt.

Feit: weet je dat 95% van de auteurs in het eerste jaar na het verschijnen van hun boek minder dan 250 exemplaren verkoopt?
Feit: er verschijnen per jaar 20.000 eerste drukken van nieuwe titels. Daarvan krijgt maximaal 5% relevantie media aandacht. Dat betekent dus, dat wil je dat je boek verkocht wordt, je je niet afhankelijk moet maken van mediaaandacht, maar dat je beter kunt zorgen dat je een stevige fanbase hebt die staat te trappelen om je boek te kopen als het verschijnt?
Feit: de conversie van je social media berichten is 1 tot 2 %. De conversie van emailberichten is tussen de 30 en de 60%.
Conversie is: het aantal mensen dat je berichten ziet en leest. Dat maakt emailberichten (nieuwsbrieven in dit geval) vele malen effectiever dan social media.

Wil je 21 dagen lang een boekmarketingtip in je inbox ontvangen? 21 dagen een boekenboosttip in je inbox ontvangen? Hier kun je ze aanvragen

Over de auteur

Denise Hulst is auteur, auteurscoach en ondernemer.
In 1997 startte zij haar eigen trainingsbureau en werd een jaar later gevraagd door een grote uitgever om een boek te schrijven over haar vakgebied.
Dat was het begin van een succesvolle ondernemers - en auteurs carrière. 
Sinds de verschijning van haar eerste boek in 2000, zijn er nog 10 boeken van haar verschenen bij grote uitgevers (Unieboek-Spectrum, Ten Have), waaronder enkele best - en eversellers..

Dossier