Afbeelding

Foto door Kaboompics/Karolina van Pexels

Als het schrijven even niet lukt

Als het schrijven even niet lukt In je hoofd heb je je hele verhaal al klaar, alleen moet het nu nog op papier. Je pakt je pen en papier, je bent klaar om te beginnen. Maar je hapert, je pen blijft boven het papier hangen. Je staart naar het lege vel. Hoe moet je beginnen? Tot je grote frustratie komt er geen letter op papier. Wat nu? Wat kun je doen om dit te doorbreken?

Gelijk starten

Begin gelijk met schrijven. Denk niet uren na over de eerste zin of zinnen, maar schrijf op wat er als eerste in je opkomt. Het maakt niet uit wat het is, het gaat erom dat je schrijft. Het kan zijn dat het je helpt om eerst over het weer te schrijven en dan over te gaan naar je verhaal. Doordat er al iets op papier staat geef je jouw innerlijke criticus geen kans. Er is geen leeg vel papier meer en je bent aan het schrijven. En wie weet doe je onderweg wel nieuwe inspiratie op voor je verhaal.

Geef jezelf de ruimte

Perfectionisme of angst kunnen je ook tegenhouden. Je wilt graag dat wat je in je hoofd hebt ook zo op papier komt. Het moet in een keer goed en je hebt hoge verwachtingen van jezelf en je verhaal. Hoge verwachtingen hebben is prima, maar ze moeten je niet verlammen. Geef jezelf daarom de ruimte om fouten te maken. Dit geeft lucht en ruimte om te kunnen schrijven.

Maak er allemaal kleine stukjes van

Een roman schrijven is een hele klus. Het kan zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het is overweldigend en je weet niet waar je moet beginnen. Het liefst wil je dan ook gelijk een geweldige roman schrijven. Hierdoor raak je verlamd. Wat helpt is om het op te delen in kleine, behapbare stukjes. Zo wordt het overzichtelijk en krijg je ruimte in je hoofd en creëer je rust om te schrijven.

Schrijven leer je door te doen

Schrijven gaat niet vanzelf. Je zult er wat voor moeten doen, het is hard werken. Aan de andere kant is het ook leuk om te doen. Je kunt het schrijven van je verhaal heel lang uitstellen en allerlei klusjes verzinnen, maar als je het op papier wilt zetten zul je uiteindelijk toch moeten gaan schrijven. Hoe langer je het uitstelt, hoe lastiger het vaak wordt. Door te gaan schrijven zul je merken dat het steeds een stukje beter gaat.

Danielle Truijens van DT TaalCompleet schrijft, herschrijft en redigeert uiteenlopende teksten. Daarnaast helpt ze je bij het schrijven van verhalen. Kijk voor meer informatie op de website www.dttaalcompleet.nl.

Techniek