Afbeelding

Notitieboek

Foto: Pexels

Aantekeningen maken als schrijver – heeft het zin?

Aantekeningen maken op een kladblok - het ziet er misschien wat onzinnig uit, maar is dat het ook? Als je een boek aan het schrijven bent of op zoek bent naar een nieuw verhaal kan het heel nuttig zijn. Waar bewaar je je aantekeningen en waarom zijn ze zo belangrijk?


Waar bewaar je je aantekeningen?

Het maakt in principe natuurlijk niet uit waar je je aantekeningen in maakt. Dit is vooral afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Sommigen prefereren een echt notitieblok. Dit kan een peperduur boekje zijn met lederen kaft, maar een goedkoop dingetje dat je bij de Hema koopt voldoet waarschijnlijk ook prima. Je aantekeningen digitaal bijhouden kan ook voordelen hebben. Zo kun je alles naar je eigen mail sturen en heb je je aantekeningen op de computer, wanneer je gaat schrijven. Ook hebben de meeste mensen hun smartphone vrijwel altijd bij zich, vaak zelfs in de hand, terwijl een kladblokje nog wel vergeten kan worden. In die zin kan een Samsung Galaxy S10 toch een betere bewaarder zijn van je aantekeningen dan een Hema kladblokje.

Boodschappenlijstje van schrijvers

Als je boodschappen voor de hele week wilt halen, ga je waarschijnlijk niet zonder een boodschappenlijstje de deur uit. Waarom? Omdat je natuurlijk niets wilt vergeten. Het lijstje maak je thuis, omdat je tijdens het schrijven even de voorraadkast kunt openen om te kijken wat je nodig hebt. Dat brengt je namelijk op het idee om iets te kopen. Met aantekeningen maken voor een verhaal werkt het in principe hetzelfde. Als je blanco voor de laptop gaat zitten, kun je belangrijke stukken overslaan in je verhaal of je hebt gewoon geen idee hoe te starten met schrijven. In het dagelijks leven doe je echter zat ideeën op, bijvoorbeeld doordat je een gesprek hoort in een treincoupé, mensen voorbij ziet lopen in het park of je collega iets (on)zinnigs tegen je zegt. Schrijf het op! Dan kun je, wanneer je weer achter de computer zit, je ‘boodschappenlijstje' erbij pakken.

Neem een actieve houding aan

We doen dagelijks, vaak ongemerkt, heel veel indrukken op, maar deze blijven de helft van de tijd niet plakken. Zodra je met een (digitaal) notitieblok op pad gaat, zal de wereld er op den duur heel anders uit gaan zien. Je zult je omgeving gaan bekijken met je schrijversogen. In plaats van indrukken te laten passeren, grijp je ze vast, denk je erover na en schrijf je ze op. Iedere gebeurtenis wordt een potentieel verhaal, plottwist, cliffhanger of mysterie. Op deze manier wordt je boek veel rijker. Het is namelijk uit het leven gegrepen!