Afbeelding

Mirthe Smeets. Foto door Marcel Krijger

6 hoogtepunten van Poetry International

Mirthe SmeetsWat kun je beleven op de 45e editie van Poetry International? Mirthe Smeets belicht zes hoogtepunten van het inspirerende festival.

Tip 1: C. Buddingh'-prijs

Wie wint dit jaar de C. Buddingh’-prijs? Wie schreef de beste debuutbundel? Is dat Hanneke van Eijken (Papieren veulens), Maarten van der Graaff (Vluchtautogedichten), Josse Kok (Ik heb geslacht) of Hannah van Wieringen (Hier kijken we naar)? Dichteres en theatermaakster Marjolijn van Heemstra presenteert dit programma. Enkele jaren geleden werd zij zelf genomineerd voor deze prijs, ze weet nog goed hoe spannend het is. Ken je de dichters nog niet zo goed? Geen punt. Tijdens deze avond bekijk je vier filmpjes waarin de dichters zich voorstellen, gemaakt door Marieke van der Lippe in opdracht van Poetry International, en dragen de deelnemers uiteraard hun poëzie voor.

Tip 2: Masterclasses

Een absolute aanrader voor schrijvers in de dop: de Masterclasses op 14 juni (kleine zaal). Alfred Schaffer zal aan de hand van boeiende poëziefragmenten het belang van lezen bepleiten (waarbij ook Charl Pierre Naudés poëzie niet ontbreekt), terwijl Hu Xudong (China) over poëzie schrijven zal spreken. Welke tips heeft hij? Beide dichters zijn zich volop aan het voorbereiden momenteel, vol enthousiasme, en wij kunnen nu al niet wachten op deze Masterclasses. Mis dit niet!

Tip 3: Jules Deelder

Bas Kwakman zal Jules Deelder uitgebreid interviewen aan de hand van bijzondere geluids- en beeldfragmenten. De voorgesprekken tussen Jules en zijn interviewer zijn al veelbelovend. Jules vertelde in geuren en kleuren over zijn poëzie, zijn vele optredens en andere bijzondere momenten in zijn carrière. Kwakman en Deelder spraken bovendien uitgebreid en vol passie over jazz. Hier zullen ze ook over spreken op het toneel, met een platenspelertje bij de hand. Kom naar dit boeiende interview. Grijp je kans om de ‘nachtburgemeester van Rotterdam’ in het echt te ontmoeten op woensdag 11 juni om 21.30 u.

Tip 4: Poëzie-estafette

Op de donderdag van het festival (12 juni) is er een poëzie-estafette rondom de voorgelegde thema’s ‘Niets te verbergen’ / ‘Alles te verbergen’. Diverse bekende Nederlandse dichters zullen poëzie ten gehore brengen, zoals Ester Naomi Perquin, Arjen Duinker, Hester Knibbe, Alfred Schaffer en Bernke Klein Zandvoort. Een programma vol snelheid, afwisseling en verrassende poëzie. Na afloop ook in het boekje 'Niets te verbergen' / 'Alles te verbergen' van PoëzieCentrum Gent na te lezen, te koop bij Boekhandel Van Gennep.

Tip 5: Vertalersslam

We organiseren dit jaar voor het eerst een vertalerslam, op de festivalvrijdag (13 juni). Dit belooft spannend te worden. Martin de Haan neemt het op tegen Rokus Hofstede. Beide literaire vertalers vertalen een gedicht van de Franse dichteres Véronique Pittolo. Zij is als festivaldichteres zelf ook aanwezig. In een huiskamersetting zullen de vertalers elkaar ervan overtuigen waarom hun woordkeuze de beste is.

Tip 6: Muziek!

Naast poëzie is er dit jaar opvallend veel muziek te beluisteren tijdens het Poetry International Festival. Poëziedj Stefan Nieuwenhuis zal in het Poëziecafé, waar interviews en boekpresentaties plaatsvinden, voor sfeer en poëtische aankleding zorgen. Festivaldichter Julian Talamantez Brolaski is fervent countrygitarist en geeft ook een of meerdere showtjes weg. Daarnaast is er ‘Vincent, homesick for the Land of Pictures’, een gedicht van festivaldichter Peter Gizzi (over Vincent van Gogh), op muziek gezet door Samuel Vriezen, gespeeld door Trio Scordata (op de festivalzaterdag om 14u). Het hoorspel van Lukas Simonis en Henk Bakker is zeker weten ook de moeite waard. Zij zetten de Spaanstalige poëzie van Martín Gambarotta, voor de gelegenheid geschreven, op muziek.

Nieuwsgierig naar de andere gedichten van Gambarotta geworden? Ga dan naar zijn lange lezing op woensdag 11 juni om 21.30 u. Smaakt dat naar meer? Bezoek dan ook naar de lange lezingen van de andere dichters. Luister naar hun volledige festivalselectie en naar de boeiende interviews en tweegesprekken achteraf.

Meer over Poetry International.