Afbeelding
Bron Pixabay
Bron Pixabay
Elk seizoen heeft z’n charme maar de lente… ik zou niet weten welk seizoen daar tegenop kan. De lente doet namelijk veel: óók voor schrijvers! Lees je mee?
Waarom de lente goed is voor schrijvers
Meteen de belangrijkste reden waarom de lente zo fijn is: het is langer licht. Ja! En dat betekent? Precies! Meer schrijftijd. Moeiteloos sta je op want de zon kust je zo ongeveer je bed uit voor de nieuwe dag. Hoera! Kijk, zo kun je nog eens een schrijfdag beginnen. En ook fijn: je hoeft (voor de avondschrijvers onder ons) niet in de donkere avonduren achter je bureau te kruipen, maar hopsakee, na je werk ga jij nog even met je schrift (of laptop) in je hand op zoek naar een mieterse schrijfplek. Misschien beland je zomaar op een bankje in het park of ergens bij een meertje, wie zal het zeggen. En extra fijn voor de digitale werkers: er is nog geen felle zomerzon waardoor je de tekst op je scherm nog goed kunt lezen.
Lentekriebels zorgen ervoor dat het huis opgeruimd en schoon moet zijn (voor de echte fanatiekelingen, klik hier). Niet alleen de woonkamer en je kledingkast, maar ook (ja, ja!): je verhaal. Als je in één seizoen makkelijk kunt schrappen, is het wel tijdens de lente. Weg met die onbelangrijke scènes, poets die langdradige zin maar gerust voor de helft weg. Doekje erover, weg ermee. Niemand wordt blij van al die lagen stof. Door de woorden weer zinnen zien, een lekker fris en opgeruimd verhaal, dát is wat je wilt. En je lezer trouwens ook.
Dat hangt samen met dat frisse en opgeruimde verhaal. Want die zon, met een bak aan Vitamine D, heeft een positief effect op je productiviteit én op je sentiment. Een persoonlijk verhaal heeft vaak nogal wat emotionele bijwerkingen, dat zal je niets verbazen. Niets mis mee trouwens, het hoort er nu eenmaal bij. Maar het is toch anders om na het schrijven van een emotioneel hoofdstukje nog lekker een drankje te pakken met een stel vrienden op een zonnig terras, of dat je op een winterse avond – het is dan al donker tenslotte – om zeven uur je bed maar in duikt omdat je die schrijfdag het liefst zo snel mogelijk af wilt ronden.
Wij schrijvers zijn een zit-graag-volkje. Mijn mening, ik weet het (lees hier dat het klaarblijkelijk ook weleens anders is). Ik begrijp het wel. Ons lijf wil best weleens wandelen maar ja, in de herfst of winter krijg je jezelf niet zo makkelijk van de bank. En al helemaal niet als het stormt, regent, sneeuwt of vriest. Hoe anders is dat tijdens de lente! De schoonheid van de bloesem lonkt. De zonnestralen lijken te tikken op de ramen. De vrolijke mensen op levendige pleinen. Een wandelingetje kost nu geen enkele moeite en laadt je weer helemaal op voor het volgende stuk dat je nog wilt schrijven. Maak er gebruik van!
Het bulkt in de lente van de vrije dagen. Hemelvaart, Pasen, Pinksteren, Goede Vrijdag, Bevrijdingsdag, Koningsdag. Hoef je allemaal geen vrij voor te nemen! Krijg je voor nop van de baas (of het zijn dagen dat je klanten rustig zijn). Nu kun je voluit schrijven aan je boek, meters maken, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat!
Door: Brenda van ES
Website: www.100jaarnavandaag.com
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.