Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Nu we massaal vanuit huis werken, is het van groot belang dat je een goede werkplek hebt ingericht. De meeste schrijvers, freelance copywriters en bloggers werken van achter hun laptop of computer. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van die mensen ontzettend veel overuren maakt tijdens het thuiswerken in coronatijd. Dit kan leiden tot hoofdpijn, last van je schouders en oververmoeidheid. Het hebben van een ergonomisch ingerichte werkplek helpt om dergelijke klachten te beperken. Daarom lees je in dit artikel enkele tips om op de juiste manier achter je laptop te werken.
Iets wat absoluut onmisbaar is bij een goede werkplek is externe apparatuur. Daarmee creëer je direct een betere werkhouding waarbij je rechtop zit. Hierbij moet je denken aan een externe muis, een ergonomisch toetsenbord en een extra beeldscherm om zo comfortabel mogelijk te kunnen werken. Verlaag de spanning op je nek door de monitor recht voor je te zetten op dezelfde hoogte als je ogen.
Let er ook op dat je het ergonomische toetsenbord aan de rand van het bureau legt; zo dicht mogelijk bij je buik. Op die manier ga je namelijk automatisch rechter zitten, waardoor heel veel klachten kunt voorkomen. Denk ook zeker aan voor welke muis je gaat: een ergonomische muis is voor je arm, nek en schouders een absolute aanrader. Veel mensen kopen zomaar een muis voor hun werkzaamheden, maar voor je optimale werkcomfort is het verstandig om te kijken naar een muis die bij jouw houding past.
Het is niet alleen het apparatuur waar je op moet letten om ergonomisch te kunnen werken. De keuze voor welk bureau en welke bureaustoel is ook belangrijk. Ga altijd voor een bureaustoel die je kunt verstellen, zodat je de stoel helemaal kunt aanpassen naar eigen wensen. Om je werkplek ergonomisch gezien compleet te maken, is het aan te raden om ook naar een verstelbaar bureau te kijken.
Het is namelijk wel zo prettig om af en toe even je benen te kunnen strekken. Dat kan met behulp van een zogeheten zit/sta bureau, een bureau dat je kunt aanpassen in hoogte. Dit soort bureaus bieden de oplossing voor stijve spieren na een lange dag zitten. Voor je bloedsomloop en spieren is het beter om af en toe even staand te werken.
Uit onderzoek blijkt dat een goed verlichte werkplek van invloed is op het laten stromen van je schrijfinspiratie en algehele productiviteit. Voldoende verlichting zorgt er natuurlijk voor dat je beter kunt typen, lezen en schrijven. Daarnaast heeft natuurlijk licht een positieve invloed op hoe je je voelt. Kijk daarom zeker eens naar de plek van je werkplek in huis (of op kantoor). Is er voldoende natuurlijk licht beschikbaar of kun je je werkplek nog veranderen?
Uiteraard kan kunstmatige verlichting ook helpen om beter te werken, wanneer er niet voldoende natuurlijk licht beschikbaar is. In dat geval is het wel aan te raden om er regelmatig even op uit te gaan. Maak tussen de middag bijvoorbeeld een wandeling buiten, zodat je alsnog genoeg daglicht tot je krijgt. Daar krijg je weer voldoende inspiratie en energie van om verder te gaan met je werk of schrijfsels.
Tot slot is het goed om eens te kijken naar hoeveel blauw licht je iedere dag tot je krijgt. In ieder beeldscherm vind je zogeheten blauw licht; een fel licht dat uiteindelijk gezondheidsklachten kan opleveren. Misschien merk je dat je na een lange dag hele vermoeide ogen hebt of voel je je algeheel moe na een dag achter de laptop. Dat kan zeker kloppen: blauw licht heeft veel (helaas negatief) effect op hoe energiek je je voelt. Dat komt omdat blauw licht de aanmaak van melatonine hindert; dat is een stofje waardoor je je moe gaat voelen in de avond.
Zit je ‘s avonds nog veel op je smartphone of achter je laptop dan kan het zomaar voorkomen dat je last van slaapproblemen hebt. Dit heeft uiteindelijk invloed op hoe je je overdag voelt - het kan ervoor zorgen dat je niet optimaal kunt werken. Er is gelukkig een aantal dingen dat je hier tegen kunt doen. Op smartphones, tablets en laptops vind je bijvoorbeeld een nachtmodus die blauw licht kan filteren. Ook kun je een speciale computerbril aanschaffen waarin een filter zit dat blauw licht tegen kan houden. Met zo’n computerbril zul je merken dat je ogen in de avond minder vermoeid zijn dan zonder een speciale bril.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!