Start » Blog » Van blog naar boek in vijf stappen

Van blog naar boek in vijf stappen

Door Suzanna van der Laan
 op 6-10-2014
 - reacties: 0

Van blog naar boek in vijf stappenBloggen is een van de manieren om een grote groep lezers te bereiken. Maar wist je dat je vanuit een succesvolle blog ook een succesvol boek kunt maken? Dat is wel heel efficiënt! Eén keer werk, dubbel resultaat. Hoe pak je dat aan? 

Met je blog kom je elke week (via je mailinglijst) weer even onder de aandacht bij de geïnteresseerde doelgroep en deel je interessante weetjes, een inspirerend verhaal of jouw visie op de wereld. Of het nu gaat om lifestyle, levensverhalen, je hobby of je professie, als je waardevolle inhoud biedt, verwerf je snel bekendheid. Van blog naar boek in vijf stappen:

1 Structuur en opbouw    

Met simpelweg een groot aantal blogs achter elkaar plaatsen, heb je nog geen boek natuurlijk. Voor een boek is een goed doordachte structuur nodig en een heldere opbouw. Bovendien, op je blog schrijf je ongetwijfeld over een breed scala aan onderwerpen. Die vrijheid heb je daar ook. Bij een boek is het nodig het onderwerp veel beter af te bakenen. Welke doelgroep wil jij met je boek aanspreken? Welke boodschap wil je uitdragen? Welk probleem wil je oplossen?

2 Blauwdruk

Heb je dat helder? Dan kijk je welke blogs daarbij passen, die je al geschreven hebt. Onder meer op basis van die blogs kun je een blauwdruk maken voor je boek. Zo weet je ook precies welke onderwerpen nog ontbreken. De truc is nu die ontbrekende stukjes zo veel mogelijk te vullen met nieuwe blogs. Met je boek in het achterhoofd kun je nu dus heel gericht bloggen. Je biedt je lezers heel veel waarde en werkt tegelijkertijd aan je naamsbekendheid, je mailinglijst én aan je boek. Hoe mooi is dat?

3 Uitgeven

Terwijl je je boek aan het schrijven bent via je blog, kun je op zoek naar een passende uitgever. Wil je een kwaliteitsuitgever interesseren voor je boek? Dan stuur je tijdig een publicatievoorstel. Noem daarin ook dat je via je blog een groep potentiele kopers kunt bereiken. Kies je voor eigen beheer, dan verdiep je je alvast in de mogelijkheden. Wil je alles zelf doen, kies je voor een selfpublishingplatform of besteed je het voor een deel uit aan een internetuitgever of dienstverlenende uitgeverij?

4 Promotie 

Heb je voldoende blogs voor je boek? Samen met wat extra, verbindende teksten en een mooie inleiding zet je ze in een handomdraai om in een echt boek. Je vraagt een paar bekende mensen die iets met jouw onderwerp hebben om een paar mooie quotes of een voorwoord. En je uitgever (of jijzelf) kan ermee aan de slag om er een professionele uitgave van te maken. 

5 Acties

Als je boek verschenen is, heb je direct een ideaal platform om het te promoten: namelijk je blog! Geef gratis een gedeelte van je boek weg als cadeautje voor nieuwsbriefabonnees, of verloot zo nu en dan een exemplaar in ruil voor een tegenprestatie. In overleg met je uitgever kun je het ook grootser aanpakken en voor verschijnen een voorintekenactie opzetten voor je bloglezers. Let daarbij wel op dat je dit doet binnen de regels van de Wet op de vaste boekenprijs.

Suzanna van der Laan is mede-oprichter van BoekenBusiness en helpt – samen met haar partners – schrijvers en ondernemers bij het schrijven, uitgeven en promoten van hun boek. Onder meer via een veelgelezen blog, zes eendaagse trainingen en een op maat gemaakt coachingstraject. Eerstvolgende trainingsdata: 7 november (Auteurswebsite in 1 dag) en 11 december (Vind sponsors voor je boek). Op donderdag 8 januari houdt BoekenBusiness het schrijfcafé Van blog naar boek.

In Schrijven Magazine nummer 6 van 2014 gaat Suzanna uitgebreid in op het gebruiken van een blog als opstapje voor jouw roman. Nog geen abonnee? Als je vóór dinsdag 25 november een abonnement neem, krijg je dit nummer thuis! Bekijk hier de voordelen van een abonnement op Schrijven Magazine.

Neem een abonnement           Werf een schrijfvriend(in) als abonnee

« terug naar het blogoverzicht


Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Schrijfboek cadeau? Nu gratis bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Neem een abonnement op Schrijven Magazine!

Maak je keuze!