Start » Blog » Klemtoon

Klemtoon

Door
 op 20-11-2014
 - reacties: 1

KlemtoonAls schrijven je beroep is, verwacht men vaak dat je prima sinterklaasgedichten schrijft. Is niet zo. Ik kan nauwelijks een brief schrijven. Of een grappige vakantietekst op een ansichtkaart. Laat staan sinterklaasgedichten.

Gelukkig omhels ik de overtuiging dat sinterklaasgedichten heel erg slecht moeten zijn. Onhandige zinnen. Voorspelbaar rijm. Veel te lang. Kinderachtig belerend. Met het gedicht moet echter nog meer aan de hand zijn, bijvoorbeeld dat het voordat je eraan begint, duidelijk is waarover je het gaat hebben, het liefst over één kwestie.

Vaak komt er in het gedicht te veel aan de orde, bijvoorbeeld én dat iemand altijd te laat komt én dikwijls met eten knoeit én op feestjes altijd zo nodig moet dansen, zéker wanneer hij een glaasje te veel gedronken heeft. Het gedicht is dan te vol waardoor degene voor wie het bedoeld is, er nauwelijks mee uit de voeten kan. Hierbij wil ik nog iets aantekenen: het gedicht moet geen meedogenloos vonnis zijn. Een vriend van me krijgt op
pakjesavond van zijn dochter altijd gedichten waarin hij ontiegelijk op zijn lazer krijgt. Hij loopt dan een paar dagen als een gebroken man rond en dat kan niet de bedoeling zijn. Verder is het nuttig rekening te houden met het declamatievermogen van de ander. Sommige mensen kunnen het niet, gedichten lezen. Is geen punt, maar maak het ze niet te moeilijk. Het is voor beide partijen hinderlijk als je een keer of tien moet ingrijpen omdat de klemtoon beroerd wordt behandeld. Ook hier geldt: een krukkig gedicht laat zich meestal beter voorlezen dan een ingenieuze tekst.

KlemtoonEn tot slot: ook al staat er dat Sint heeft lopen denken wat hij Tobias moet schenken, graag aandacht voor de tekst. En als zo’n misbaksel rammelend wordt gedeclameerd, moet iedereen stil zijn. Niet erdoorheen praten of alvast met de cadeautjes spelen. En daarna verzuchten dat Sinterklaas het allemaal héél goed heeft gezegd. Sinterklaas heeft altijd gelijk.

« terug naar het blogoverzicht


Reacties

Yrret
Laatst aanwezig: 1 uur 26 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 6075

Zwarte Piet begrijpt het niet
zijn zwart zijn is verdwenen uit het lied
dat doet hem veel verdriet
hij valt `s nachts nu erg op, als Blanke Piet.

Je kan het dak op
ik doe het niet meer
en ook geen pet meer op mijn kop
hier, jij mag mijn veer

Sint Klaas, die schijnheilige man
ook hij, hij zei er niets van
ook hij, hij zat in zak en as
tot hij de petitie van G. Wilders las

Mocht de Zwarte Piet dan toch worden bezongen?
Helaas, die vent zo blond en blank, die vreemde snoeshaan
sluiks en vals had hij bedongen.
Piet mag alles zijn, maar beslist geen Marokkaan.

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!