Afbeelding
Bron Pixabay
Bron Pixabay
Tekst Yvette Hazebroek
Je kent het misschien wel: je hebt zin en tijd om te schrijven, maar het lukt niet. Je zit vast. Het is de bekende writer’s block. Gelukkig zijn er een paar tips die je helpen om hier doorheen te komen. Geloof me: je kan het!
Wat is het conflict in je verhaal? Kun je daar nog iets aan toevoegen? Ik las ooit ergens de tip: maak het je hoofdpersoon zo moeilijk mogelijk. Dat is misschien lastig (je bent inmiddels toch een beetje van het personage gaan houden), maar het is leuker voor de lezer als niet alles gaat zoals gepland.
Gooi een curveball naar je personages, iets dat zij (en jij) niet zagen aankomen. Zet ze bijvoorbeeld samen in een afgesloten ruimte. Of er raakt iemand zoek. Misschien past de scene helemaal niet bij de plot van je verhaal, maar het kan wel helpen om weer op gang te komen. Je kunt het altijd deleten.
Als je even niet weet hoe jouw personage zich redt uit een situatie, dan laat je het even voor wat het is en ga je alvast verder met het verhaal. Je kunt ook alvast het einde schrijven. Zo weet je waar je naartoe werkt. Dat betekent niet dat je het einde niet meer kunt veranderen, natuurlijk.
Als je dat niet al had gedaan voordat je begon met schrijven, kan het alsnog. Je kunt de hoofdlijnen uitschrijven, maar wat mij vaak helpt is om het op microniveau te doen: personage x gaat naar x, spreekt daar met x en daaruit blijkt x. Dit geeft houvast op korte termijn. Zo hoef je tijdens het schrijven minder te denken aan welke richting je op moet, en kun je je bezig houden met het schrijven van mooie zinnen en scenes.
Laat je verhaal even met rust en verwacht ook niet van jezelf dat je door móet schrijven. Ga (hard)lopen, bel een vriend(in), doe iets anders creatiefs (denk eens aan een kleurboek!) of doe iets heel anders (Netflixen, de keuken schrobben, de kast opruimen, bak iets lekkers). Lichaamsbeweging geeft energie en misschien doen zich tijdens andere bezigheden wel nieuwe ideeën aan.
Iets perfects willen schrijven kan verlammend werken. Je schrijfwerk hoeft niet perfect te zijn, dát je schrijft is belangrijker. Schrijf gewoon lekker wat in je opkomt, hou je niet bezig met de verwachtingen van jezelf of anderen. Wees niet te streng voor jezelf.
Waarom loop je vast? Komen de eindjes van je verhaal niet op de juiste manier bij elkaar? Repareer dat dan. Is de toon van je verhaal niet goed? Ga niet meteen alles herschrijven, maar schrijf door en probeer de juiste toon te vinden. Wordt je opeens overspoeld door onzekerheid? Praat met een vriend(in) die weet dat je schrijft, of zoek steun bij een schrijfforum.
Als je hoofd echt niet naar schrijven staat: so be it. Forceer niets, want het gevaar is dan dat het schrijven je tegen gaat staan. De kriebels om te gaan schrijven komen vanzelf weer terug!
Al zo lang ze zich kan herinneren, is Yvette Hazebroek (1989) met schrijven bezig. Ze volgde de studie journalistiek en tijdens en na haar studie schreef ze voor verschillende dagbladen en (muziek)tijdschriften en nu voor de fantasy-nieuwssite Modern Myths. Elk jaar in november sluit ze zich op om mee te doen met NaNoWriMo. Eén van haar NaNoWriMo-verhalen resulteerde in haar debuut 'Bay en de Piraenauten', een steampunk-roman die in 2018 verscheen bij Uitgeverij Macc.
Ze schrijft over haar ervaringen als auteur op haar blog: https://yvettehazebroek.wordpress.com
Sommige schrijvers tikken moeiteloos heel wat woorden weg in korte tijd. Hoe doe je dat zelf?
Kathy Mathys hoopt dat je van herschrijven gaat houden met haar handige tips.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Anya Niewierra schreef geschiedenis: met 5 boeken op de bestsellerlijst. Wat is het geheim van de auteur van De camino?
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!