Start » Blog » Hoe kies je de geschikte illustrator voor jouw verhaal?

Hoe kies je de geschikte illustrator voor jouw verhaal?

Door
 op 18-11-2015
 - reacties: 0

Hoe kies je de geschikte illustrator voor jouw verhaal? Er zijn zoveel illustratoren... hoe weet je wie je moet kiezen? In deze blog laat illustrator en auteur Sanne Miltenburg je zien hoe je verstandig kunt kiezen.

Waar vind je een illustrator?

Er zijn allerlei verzamelsites met informatie en voorbeeldwerk van illustratoren. Kijk bijvoorbeeld eens op:

Op www.dutch-illustration.com kan je eenvoudig zoeken naar illustratoren bij jou in de buurt. Dat is handig. Bijvoorbeeld als je even persoonlijk wilt kennis maken. Daarnaast is er bij de meeste sites de mogelijkheid om op een specifiek genre (bijvoorbeeld prentenboeken) te zoeken.  

Welke illustrator past bij jou?

Best een grote stap, een illustrator inhuren. Ze zijn er in alle soorten en maten, maar wie past nu het beste bij jou en je project?

Natuurlijk kijk je of iemand goed kan tekenen. Maar voor een fijne match, let je ook op de volgende zaken:

 • Wat voor illustratiewerk zie je in de portfolio van de illustrator? Spreekt het je aan, past het bij de ideeën die je al hebt en past het bij de doelgroep van je publicatie? Zie je bijvoorbeeld ‘donker’ werk in een portfolio, vraag die illustrator dan niet om een vrolijke en schattige prent te maken.
 • Als je wilt, kun je altijd om meer voorbeelden vragen. Bijvoorbeeld als je op de website maar een kleine selectie van het werk ziet.
 • Is de illustrator al lang bezig of pas net begonnen? Kijk naar reacties van klanten, zijn zij tevreden met de voltooide projecten? Het kan zijn dat iemand prachtig werk maakt, maar een gruwel is om mee samen te werken.
 • Vraag om een prijsinschatting van het soort illustratiewerk wat jij voor ogen hebt. Is dit in lijn met je budget?
 • Als je budget voldoende is, geef dan aan dat je een potentieel project hebt en vraag of je gratis kennis mag maken met een kopje koffie. Het is belangrijk om een goed idee te krijgen van de persoon, zeker als je een groter project met elkaar aangaat.

Wie is Sanne?

Hoe kies je de geschikte illustrator voor jouw verhaal? Al 10 jaar werkt Sanne als illustrator en auteur. Haar specialisatie is verhalende prentenboeken met fantasie, actie en een positieve boodschap. Inmiddels zijn 10 kinderboeken van haar hand gepubliceerd (tekst en illustraties). Haar laatste prentenboek De Papawinkel verscheen bij uitgeverij Clavis en verschijnt binnenkort in Amerika en Italië. Momenteel werkt ze aan haar nieuwe prentenboek wat in de zomer van 2016 bij Clavis zal verschijnen. Als illustrator heeft Miltenburg meer dan 200 publicaties geïllustreerd voor onder meer Clavis, Delubas en Zwijsen. Wil je meer over haar weten? Bezoek hier haar website. 

Wil je meer tips van Sanne Miltenburg? Lees dan het gehele artikel in het winternummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 7 december verschijnt.

Ben je nog geen abonnee? Neem vóór maandag 23 november 16:00 u. een abonnement, dan krijg je het winternummer thuis. 

Introductieaanbieding

Of werf een abonnee en krijg zelf cadeaus.

Werf een abonnee

« terug naar het blogoverzicht


Lees Schrijven Magazine
 • Leer schrijven als Stephen King
 • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
 • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
 • Wat verdien je aan een boek?
 • Crashcourse publiciteit & promotie
 • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee!