Afbeelding
Brenda van Dijk
Brenda van Dijk
Deel jij je ervaringen, inzichten en kennis via een goed gelezen blog? Kun je er nog jaren over schrijven en heb je inmiddels een trouwe schare volgers opgebouwd? Maak dan een boek op basis van je blogs.
Vorige week deelden we met je hoe je in vijf stappen van je blog een boek maakt. Twijfel je nog over de toegevoegde waarde van een boek? Denk je: mensen hebben mijn blog toch al gelezen, wie koopt mijn boek dan nog? Lees dan deze vijf manieren hoe blog en boek elkaar kunnen versterken.
Een groeiend aantal volgers is het bewijs dat mensen jouw blog waardevol vinden. Ze reageren op je blog en delen het met anderen. Zo kom je onder de aandacht bij nieuwe geïnteresseerden en vergroot je je platform. Maar een blog is vluchtig. Als je er een boek van maakt, geef je je lezers iets blijvends in handen. Iets wat ze nog eens op hun gemak kunnen nalezen. En waar ze ook anderen blij mee kunnen maken. Stel dat een volger, of misschien zelfs een organisatie, anderen wil inspireren met jouw inzichten. Dan geeft een boek toch een stuk leuker cadeau?
Een blog is slechts een fractie van alles wat jij weet en deelt. Natuurlijk zijn er mensen die na het lezen van een blog verder neuzen in ‘oude’ blogs, maar ze krijgen nooit het hele plaatje in beeld. Een boek bundelt al jouw ervaring op een overzichtelijke manier. Met de inhoudsopgave zien lezers in een oogopslag wat voor hen relevant is en hoe de verschillende onderwerpen en thema’s in elkaar grijpen. Per hoofdstuk bundel je informatie uit verschillende blogs op logische wijze.
Mensen die je zijn voorgegaan, kunnen het beamen: als je zegt dat je een boek schrijft, of hebt geschreven, stijg je in aanzien. Je kunt wel zeggen dat je veel van een onderwerp weet, maar je bewijst het door erover te schrijven. Gek genoeg beschouwen mensen een boek als meer betrouwbaar dan informatie die gratis op internet staat. Een boek maakt van jou niet alleen een schrijver, maar ook een expert.
Een boek versterkt je blog en andersom. In je blog kun je je boek onder de aandacht brengen. Maar een boek verspreid je ook via andere kanalen. Zo trek je nieuwe lezers, die je anders niet had bereikt. Jouw boek levert nieuwe volgers voor je blog. En je blog is een fantastisch middel om met je lezers in contact te blijven. Een keer marketinginspanningen met twee keer resultaat.
Met bloggen vergroot je je online vindbaarheid. Het feit dat je zeer regelmatig op één online plek over één onderwerp schrijft, maakt dat bepaalde woorden vaak voorkomen. Daarmee scoor je in de zoekmachines. Een boek kan dat effect versterken. Hoe? Verkoop je boek via de (online) boekhandel. Dan hoef je maar je naam of boektitel in te typen in Google en op de eerste drie pagina’s verschijnen verwijzingen naar je boek. Online boekwinkels hebben een zeer hoge ranking in de zoekmachineresultaten, dus dankzij je boek weet iedereen je nu te vinden.
Brenda van Dijk is schrijfcoach. In samenwerking met BoekenBusiness begeleidt zij schrijvers en ondernemers bij het schrijven, uitgeven en promoten van hun boek. Onder meer via een veelgelezen blog, zes eendaagse trainingen en een op maat gemaakt coachingstraject. Eerstvolgende trainingsdata: 7 november (Auteurswebsite in 1 dag) en 11 december (Vind sponsors voor je boek). Op donderdag 8 januari houdt BoekenBusiness het schrijfcafé Van blog naar boek.
Deze blog is onderdeel van Oktober blogmaand. Bekijk hier alle blogs.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!