Esther Verhoef. Foto door Mark UylVervolg van het interview met Esther Verhoef uit het derde nummer van Schrijven Magazine van 2014. Het volledige artikel lezen? Bestel het nummer hier na.

Het zijn barre tijden in de boekenbranche. Uitgevers, boekhandelaren en auteurs, allemaal hebben ze het moeilijk. Toch zijn er schrijvers die altijd verkopen en succesvol blijven. Esther Verhoef is er daar een van. Thrillerdebutant en journalist Susan Moonen sprak met haar over het vak.

Door Susan Moonen 

Voor mij is het authentieke geluk dat schrijven geeft moeilijk te evenaren. Hoe werkt dat voor jou?

‘Ik word niet zozeer gelukkig van schrijven. Van niet-schrijven word ik wel erg ongelukkig. Schrijven helpt om balans te vinden en te houden en allerlei dingen te structureren en verwerken. Ik schrijf al dagelijks vanaf dat ik kon schrijven. Het eerste wat ik deed als ik uit school kwam was achter mijn typemachine kruipen en urenlang schrijven. Ik ging er zo in op dat ik vergat om te eten, drinken en slapen. Als ik in een flow zit is dat nog steeds zo.’

En lezen er bij jou ook altijd mensen mee die commentaar geven? 

‘Altijd, een groep mensen die ik koester omdat ze ondanks mijn gesputter heel eerlijk hun ongezouten mening blijven geven. Onderbouwde kritiek brengt je verder dan goedbedoelde schouderklopjes. Ik ben heel zuinig op mijn meelezers.’

Heb je een voorbeeld of iemand die je geïnspireerd heeft?

‘Niet op het schrijfvlak. Ik kan iemand bewonderen zonder hem of haar te willen evenaren, die drang heb ik niet. Erwin Mortier bijvoorbeeld schrijft zinnen die ik niet eens kan bedenken. Dat zijn kunstwerken op zich. Maar dat ambieer ik niet. Bij mij verdwijnen de woorden terwijl je leest, en kom je als het goed is terecht in de wereld daarachter. Dat is wat ik kan en ook het liefste doe.’

Tot slot vraag ik Verhoef of ze me een advies kan geven nu ik mijn eerste serieuze stappen in het schrijversvak heb gezet. ‘Ben jezelf, doe je eigen ding. En de beste tip kreeg ik ooit van Lydia Rood. Als het leuk is om te schrijven, is het leuk om te lezen. Het omgekeerde is evenzeer waar. Wat je niet graag schrijft, komt niet goed over. Een lezer voelt dat.’ 

Esther Verhoef gaf me openhartig een kijkje in haar keuken. Ik herken het serieus nemen van het vak en het harde werken zeker. Daarnaast weten we vanuit onze jeugd allebei wat doorzetten is en dat geeft voedingsbodem voor het schrijvend leven dat we nu leiden. De behoefte om af te sluiten, ons vermogen om kritiek te kunnen incasseren, maar ook het volledig op kunnen gaan in onze personages bindt ons. De manier waarop Verhoef tegen herschrijven aankijkt, heeft me geholpen om dit proces in een breder kader te zien.

Tips van Esther Verhoef

  • Probeer eens een verhaal te schrijven zonder bijvoeglijke naamwoorden, vaak zijn ze overbodig.
  • Schrap de helft van je woorden: hark die ruis eruit.
  • Lees je werk alsof het geschreven is door iemand die je helemaal niet mag. Blijft de tekst nog overeind of ga je je eraan ergeren? Kwaliteit staat op zich.

Esther Verhoef

Esther Verhoef (’s-Hertogenbosch, 1968) is een van de succesvolste schrijvers van Nederland. Er zijn meer dan anderhalf miljoen exemplaren van haar boeken verkocht. Verhoefs werk is meermalen bekroond en genomineerd. Ze won de NS Publieksprijs, tweemaal de Zilveren Vingerafdruk en eenmaal de Diamanten Kogel. Daarnaast schrijft ze, samen met haar man Berry, ook zeer succesvolle psychologische actiethrillers onder het pseudoniem Escober. Zowel Verhoefs solowerk als de Escobers zijn vertaald en in tal van landen verschenen.

In ‘een vorig leven’ was Verhoef dierenfotografe. Ze schreef circa zestig populairwetenschappelijke en informatieve boeken over (huis)dieren, waarvan er wereldwijd meer dan 9 miljoen zijn verkocht. Ook was zij jarenlang hoofd- en eindredacteur van enkele veelgelezen tijdschriften in haar oude vakgebied. Ze is getrouwd met coauteur Berry Verhoef, samen hebben zij drie kinderen. Het gezin woont afwisselend in Frankrijk en in Nederland.

Over de auteur

Na een studie economie en een achttienjarige loopbaan bij Rabobank zegde Susan Moonen haar baan op. In 2012 schreef ze haar debuut. Uitgeverij De Crime Compagnie was enthousiast en gaf het in november 2013 uit als e-book om haar naam te introduceren. In augustus verschijnt haar thriller Conflict als papieren boek. Daarnaast schrijft Moonen voor kranten en tijdschriften en verzorgt ze (eind)redactie en (commerciële) teksten voor online en offline media. Verder beoordeelt ze manuscripten. Kijk ook op haar website.