Shut Up and Write met Pieter Jouke (dames en heren!)

Shut Up and Write met Pieter Jouke

Vrijdag 20 september 2024, 9.30 - 12.30 uur
€ 165, inclusief lesmateriaal, koffie, thee, koekies
Schrijf je snel in, want er is plek voor max 12 schrijvers.

Shut Up And Write (SUAW) is een schrijfoefening.
Kort en krachtig – de ultieme blokjesbuiksessie voor je pen. Vloeien met die inkt. Waarover schrijf je dan? Dat bepaal je op dat moment met Pieter Jouke. “Het grote voordeel van SUAW: het gaat in eerste instantie niet om het resultaat, maar om de inspanning.”

Pieter Jouke is je meester.
Pieter Jouke is eerst en vooral taalliefhebber. Als comedian een getalenteerd taalgrappenmaker, maar vooral gefascineerd door de romantiek van taal, en de enorme kracht van taal als overbrenger van gevoel.

Schríj́ven, daar gaat het om.
Zo werkt het:
Pieter, jij en de andere SUAW’ers wennen even aan elkaar.
Jullie overleggen over wat de wensen zijn voor deze sessie.
Pieter legt de oefening uit en dan aan de schrijf!
Je schrijft 30 minuten (papier en pen liggen klaar of neem vooral je laptop mee).
Daarna lees je het voor aan de groep.
Daarop komt feedback van Pieter en je mede-schrijvers. Zij geven antwoord op bijvoorbeeld: wat voelde je, wat hoopte je, wat begreep je niet, wat zou ook nog leuk zijn, waar ging je aan, waar raakte je afgeleid …
Heel de SUAW-sessie duurt 3 uur.
Vertel, wat gaan we doen?
Pieter Jouke: “Er is geen resultaatverplichting, maar een inspanningsverplichting. Doordat je dertig minuten schrijft, voldoe je aan je inspanningsverplichting, ongeacht of het resultaat je aanstaat. Zo voorkom je voortaan worstelen voor een leeg scherm.
We bepalen op het moment zelf pas waar jij en ik (en de anderen) over gaan schrijven. Dus maak je daar niet druk over. Al mag je ook natuurlijk een onderwerp meenemen.
Hoe meer SUAW’s je doet, des te beter word je in schrijven en des te vaker haal je op zijn minst íéts (een goede gedachte of een grap of een verhaallijn) uit een SUAW.
Shut Up And Write is een format dat ik ontwikkeld heb en dat ik heel graag niet voor mijzelf hou. Ik vraag iedere schrijver die ik begeleid om dit zoveel mogelijk te doen. Met mij, maar ook zeker met anderen.”

Pieter Jouke (1973, Kampen), aangenaam. Vader dominee, moeder lerares Nederlands. Na zijn studie Arbeid- en Organisatiepsychologie bracht hij het tot onder meer hoofd P&O.
In 2000 stond hij voor het eerst op het podium. Dat beviel zowel Pieter als het publiek – een paar jaar later stortte hij zich volledig op zijn comedycarrière.
Hij maakte avondvullende cabaretprogramma's en schreef veel voor radio, tv en collega-cabaretiers. Samen met Arjen Lubach en Edo Schoonbeek richtte hij Buro Renkema op, wat hem een plaats in de Comedycanon van de Volkskrant opleverde.
Pieter schreef vier boeken, rende tien marathons, leerde de krijgskunst Krav Maga en verscheen regelmatig op televisie in onder meer Koppensnellers, CQC, Staat van Verwarring en Padoem Patsss.
Wat doet-ie nog meer? Cabaretiers en comedians begeleiden, geeft masterclasses, is dagvoorzitter, leidt debatten, schrijft columns en geeft presentaties. Maar eerst en vooral geeft hij zich totaal: in zijn zevende avondvullende voorstelling ‘Sluikstort’, én tijdens zijn workshops en masterclasses – aan jou.

Met collega’s of solo.
Kan Pieter Jouke bij ons op kantoor komen of zijn we ook gezellig welkom bij De Schrijfschool in Rotterdam Centrum? Tuurlijk, kan allebei!
Shut Up And Write kan ook een-op-een online!
Mail voor beide scenario’s naar Evelyn, ze maakt een belafspraak en zet je schrijflustige idee graag om in een concreet voorstel: evelyn@deschrijfschool.com.

Shut Up and Write met Pieter Jouke
Eendrachtsstraat 145A, Rotterdam
€ 165 incl btw, lesmateriaal, koffie, thee, koek
Minimaal 6 personen, maximaal 12

Soort activiteit

workshop

Wie

De Schrijfschool Rotterdam

Wanneer

Vrijdagochtend 20 september 2024

Hoeveel

€ 165 incl btw, lesmateriaal, koffie, thee, koek