Schrijfcafé

Onder de naam Schrijfcafé biedt Jan van Mersbergen workshops aan waarin aan de hand van opdrachten prozaschrijven onderzocht wordt. Geen loze schrijftips als: ‘een goed personage is een strevend personage,’ of: ‘wees zorgvuldig met het perspectief,’ maar vanuit een praktische en heldere analyse van perspectief, personages en verteltijd direct een vervolgstap bieden die het verhaal beter kan maken.

We werken tijdens het schrijven aan het signaleren van wat er straks bij de lezer gaat gebeuren. Controle over dat mechanisme is wat iedere schrijver wenst. Zie het als het ontwikkelen van een antenne die tijdens het schrijven bij iedere zin en iedere alinea vertelt welke keuze de juiste is.

Ervaring heb ik op verschillende vlakken: als schrijver, als lezer, als redacteur en als docent. Schrijven en lezen spreekt voor zich; schrijvers die niet lezen minachten het vak. Tien jaar was ik als redacteur verbonden aan de Revisor, ruim 150 schrijvers begeleidde ik individueel. Ik verzorgde lessen voor Artez Creative Writing, de Schrijversvakschool, de Schrijffabriek en de Schrijftuin.

Voorheen was lunchroom Bruist in de Amsterdamse Rivierenbuurt de thuishaven van Schrijfcafé, sinds 2020 vinden de workshops online plaats, via Zoom.

Voor: enthousiaste aspirant-schrijvers met ambitie en open houding.
Frequentie en tijd: wekelijks op zes dinsdagavonden van 19-22 uur.
Minimaal aantal cursisten: 5, maximaal 8.

Soort activiteit

workshop

Wie

Jan van Mersbergen

Wanneer

Wekelijks op dinsdagavond, tussen 19 en 22 uur. In totaal zes avonden. Start: dinsdag 7 maart 2023

Hoeveel

270,- euro voor zes avonden van ruim drie uur.