Zeven tips voor het publiceren van een gedichtenbundel

Gedichtenbundels publiceren gaat heel anders in zijn werk dan het publiceren van proza. Schrijven Online biedt zeven tips om jouw gedichten klaar te maken voor publicatie bij een uitgever.

1. Lees literaire tijdschriften en stuur werk in

In plaats van direct over te gaan tot het uitgeven van een gedichtenbundel, kan je eerst proberen gepubliceerd te worden in een (literair) tijdschrift. Bestudeer die tijdschriften en bepaal welke het beste bij jouw stijl passen. Het zegt voor uitgevers heel veel als een gedicht van je in bijvoorbeeld De Gids is gepubliceerd.

2. Doe mee aan dichtwedstrijden

Deelnemen aan een dichtwedstrijd of een PoetrySlam om kans te maken op de hoofdprijs is niet alleen leuk, het brengt je ook in contact met andere dichters en hun werk. Je kan zien wat de concurrentie is terwijl je tegelijkertijd kan meten hoe goed jouw werk is in vergelijking met hen. Bovendien staat het winnen van een wedstrijd goed op jouw cv.

3. Zoek geschikte uitgevers

Zodra je denkt een kans te staan bij een uitgeverij, moet je eerst bepalen bij wie je terecht wil komen. Om de geschikte uitgever voor jou te vinden, kun je het beste een boekenhandel induiken. Zoek gedichtenbundels op die overeenkomen met jouw stijl. Kijk bij welke uitgevers die bundels zijn gepubliceerd. Begin bij de uitgevers die je daar vindt. Kijk ook eens naar deze lijst van gedichtenuitgevers.


Schrijver worden? Lees Schrijven Magazine!

Nog geen abonnee? Profiteer van de introductiekorting: 1 jaar Schrijven Magazine voor slechts € 27,50  (i.p.v. € 38,50) + 2 cadeaus!

Profiteer nu


4. Laat de gedichten proeflezen

Voordat je ook maar iets naar een uitgever stuurt, moet je er zeker van zijn dat er geen fouten of onduidelijkheden in staan. Laat de gedichten door iemand anders lezen, het liefst iemand met ervaring, en check alles meerdere keren. Fouten ogen onprofessioneel, vooral in poëzie.

5. Stuur werk zo netjes mogelijk in

De meeste uitgeverijen krijgen liever niet een heel manuscript binnen. Stuur daarom drie tot vijf gedichten op met de beste bovenop. Redacteuren hebben vaak geen tijd om meer te lezen of kunnen na een paar gedichten al zeggen of ze meer willen lezen. Zorg er ook voor dat jouw werk netjes vormgegeven is. Zet de gedichten op aparte bladzijdes en laat genoeg wit aan de zijkanten open voor eventuele feedback van de redacteur. Stuur ook geen handgeschreven gedichten in. Uiteindelijk zijn het de woorden die de lezer moeten vangen, niet hoe die woorden eruit zien.

6. Stuur een begeleidende brief mee

Net zoals bij proza is het bij ingestuurde poëzie belangrijk om jezelf te introduceren. Doe dit in een begeleidende brief. Houd deze brief kort en bondig en maak hem niet langer dan één A4tje. Bij proza stuur je nog een synopsis van het verhaal mee, maar bij gedichten is dit niet nodig. Vertel wel waar jouw werk in grote lijnen over gaat, waarom je dicht en of je al eerder werk hebt gepubliceerd. Prijs jezelf niet de hemel in, maar wees vriendelijk, objectief en professioneel.

7. Heb geduld en neem de tijd

Als een uitgever laat weten binnen zes tot tien weken te reageren, wacht dan minimaal tien weken voordat je een herinneringsmail stuurt. Uitgeverijen krijgen jaarlijks honderden inzendingen binnen die stuk voor stuk gelezen moeten worden en dat neemt veel tijd in beslag. Wees ook niet ontmoedigd als je wordt afgewezen. Vraag om feedback, herzie de gedichten en probeer het later nog eens.

Een gedichtenbundel publiceren is misschien nog moeilijker dan proza publiceren. Neem de tijd om jouw stijl te vinden, om muziek te creëren met de woorden. Bedenk dat het publiceren van gedichtenbundels weinig tot geen geld oplevert. Blijf dichten, leer van de ervaring en geniet van je hobby.

Door: Reinoud Schaatsbergen

Nieuw voor het schrijven van gedichten? Lees dan eerst de tien essentiële regels voor dichters, of lees hier vier tips om rijm te gebruiken in een gedicht.