Lees Schrijven Magazine al voor € 21,50.
Zes remedies tegen schrijfexcuses
Veel mensen willen dolgraag schrijven, maar komen er op een of andere manier toch niet aan toe om aan de slag te gaan. Schrijven Online toont zes excuses om het schrijfwerk van je af te houden en biedt tips om ze te overwinnen.
1. Ik heb geen geld
Het geromantiseerde idee van een schrijver die leeft op droog brood, maar alsnog zijn prachtige teksten onder het volk verspreidt, is allang vergaan. Laten we er niet omheen draaien: geld is belangrijk in onze hedendaagse samenleving. Het schrijven van een roman zou dan ook in geen enkel geval reden moeten zijn om te stoppen met je werk.
Toch heeft schrijven zijn financiële voordelen in vergelijking met andere creatieve hobby’s. Je materialen zijn namelijk vrijwel kosteloos. Een computer, een schrijfblok en een set potloden of pennen zullen je niet in een financiële crisis laten belanden. Bovendien zijn er zat opties om een zakcentje bij te verdienen met je schrijfwerk.
2. Ik heb geen tijd
Eén van de grootste problemen van schrijvers is tijdgebrek. Als je agenda inderdaad te vol is om elke dag een uur te besteden aan schrijven, zoek dan uit hoe je kunt snijden in je andere activiteiten om meer tijd te krijgen. Ook kun je andere methodes proberen, zoals elke dag een half uur vroeger opstaan om even aan de slag te gaan, of een vast uur vrij houden in je agenda om te schrijven.
3. Ik ben niet geschoold genoeg
Goed schrijven staat niet gelijk aan mooi schrijven. Natuurlijk is het niet handig als je manuscript vol spelfouten staat, maar het kan je niet tegenhouden een origineel idee te verwerken tot een verhaal. Bekijk het op deze manier: succesvolle bloggers zullen over het algemeen geen opleiding of cursus hebben gevolgd om goed te kunnen bloggen. Ze kunnen het, omdat ze er moeite en passie in steken. Als je toch enige begeleiding wilt, dan zijn er talloze schrijfdocenten, schrijfcursussen en -workshops te vinden.
4. Het verhaal moet perfect zijn
Geen enkel verhaal is perfect. Hoogstwaarschijnlijk heb je zelf ook iets aan te merken op de verhalen van je favoriete auteurs. Je eigen verhalen hoeven dan ook niet perfect te zijn: ze moeten af komen. Herschrijven kan altijd nog in versie twee en drie. Lees hier een uitgebreid artikel over het maken van een eerste versie van je verhaal.
5. Er is mij iets naars overkomen
Het kan zijn dat je met een vervelende situatie of een probleem kampt. Een dergelijk probleem kan variëren in grootte (het verliezen van een notitieblok vol ideeën tot het overlijden van een familielid), en kan uiteindelijk je schrijfproces blokkeren. Als er zoiets gebeurt (of is gebeurd), probeer dan het positieve eruit te halen. Heb je bijvoorbeeld negatieve kritiek gekregen? Kijk dan of er een leerzaam punt in zit.
In het geval van een dieperliggend probleem: bedenk dat je dergelijke gevoelens en herinneringen kunt gebruiken in een (fictief) verhaal. Dit is een uitstekende manier om het van je af te schrijven, of je het verhaal nou wel wil publiceren of niet.
6. Ik durf niet te beginnen
Schrijfangst overkomt elke schrijver wel eens in zijn of haar leven. Soms is die angst gegrond; er is immers altijd iemand die beter schrijft dan jij. Toch is het belangrijk om te beseffen dat zelfs die succesvolle schrijvers kampen met onzekerheid en soms een werk zelfs maanden laten liggen omdat ze denken dat het niks is.
Een goede manier om jezelf zeker te laten voelen, is simpelweg door het te doen. Duik erin en doe desnoods alsof je heel erg zeker van jezelf bent. Uiteindelijk zal het zelfs automatisch gaan, omdat je beseft dat je niet onzeker hoeft te zijn. Ga aan de slag, en succes zal volgen.
Door: Reinoud Schaatsbergen
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.