Afbeelding
RDNE Stock project from pexels
RDNE Stock project from pexels
De Alchemist van Paulo Coelho is wereldwijd meer dan 150 miljoen keer verkocht. Dat is niet voor niets: het verhaal biedt de lezers meer dan alleen vermaak, namelijk wijze lessen over moed, doorzettingsvermogen en het volgen van onze dromen. Ook schrijvers hebben veel aan de waardevolle lessen die dit boek biedt.
In De Alchemist’ leert het hoofdpersonage, Santiago, het belang van het luisteren naar zijn hart. Voor schrijvers betekent dit gehoor geven aan het verlangen om woorden op papier te zetten. Volg je innerlijke stem en kijk wat je onderbewustzijn te vertellen heeft. Zoals J.K Rowling een keer zei: ‘’Er zijn zoveel dingen waarvan alleen jouw onderbewustzijn op de hoogte is en die vloeien dan op papier.’’
Iedereen kent het wel: obstakels. Je probeert je grootste dromen na te jagen, maar de dingen lijken tegen te werken. Ook Santiago wordt geconfronteerd met verschillende uitdagingen, die zijn droom om de schat te vinden in de weg staan. Voor ons schrijvers herinnert dit ons eraan dat het schrijfproces niet makkelijk is. Uitstelgedrag, writer’s block, afwijzingen van redacteurs, noem maar op, maar belangrijk is om niet op te geven. Om opnieuw terug te komen op J.K Rowling; ze werd door 12 uitgeverijen geweigerd, voordat haar boek eindelijk werd gepubliceerd. Het resultaat van haar doorzettingsvermogen: Harry Potter is wereldwijd 500 miljoen keer verkocht, en daarmee is zij de meest verkochte auteur allertijden geworden! Zou zij de obstakels niet hebben overwonnen, zou ze haar miljardenfortuin hebben laten varen.
Nog een les uit de roman is het idee dat het universum ons voortdurend signalen stuurt en ons leidt op ons pad. Het is als schrijver belangrijk om hiervoor open te staan. Zo zou je bijvoorbeeld inspiratie kunnen halen uit een gesprek dat je in de trein meekreeg, of een gebeurtenis dat in jouw eigen leven plaatsvond. Een voorbeeld van een schrijver die deze techniek toepast is Raymond Carver. Hij haalde inspiratie uit gebeurtenissen, beelden en conversaties uit zijn dagelijks leven. Een voorbeeld hiervan is zijn wereldberoemd boek Cathedral, gepubliceerd in 1983. Hierin gebruikte hij zijn eigen ervaringen met alcoholisme en herstel, evenals zijn persoonlijk relaties.
Tijdens zijn reis leert Santiago te vertrouwen op het proces. Het schrijfproces is een reis naar groei en verbetering. Geen enkele eerste versie van het manuscript is direct het boek. Zelfs de meest vakkundige auteurs moesten hun werk eerst verbeteren voordat zij hun bestseller op markt brachten.
Ten slotte leert Santiago dat het bereiken van het einddoel niet het allerbelangrijkste is, maar de reis die je aflegt. Daarom is het van belang om de reis ernaartoe te vieren en te genieten van het schrijfproces. Van het eerste vonkje inspiratie dat je te binnen schiet tot het moment dat de wereld jouw werk leest, ieder moment heeft zijn eigen vreugde. Als je te gefocust bent op het einddoel, vergeet je misschien te genieten van de mooie momenten van schrijfproces. Dat is zonde. Elke pagina die je schrijft, elke verbetering die je maakt, is een reden tot viering, want het brengt je dichter bij je droom.
Bron: IPL, Schrijfvis
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!