Vijf tips om gedegen onderzoek te doen voor een verhaal

Accurate informatie is van uiterst belang bij het schrijven van een boek. Lezers zullen het snel zien als je bijvoorbeeld schrijft over hoe kaarsen worden gemaakt, terwijl je daar niks van weet. Mensen knappen af op inaccurate informatie, omdat het verhaal niet meer realistisch aanvoelt. Onderzoek hoeft niet lastig te zijn, zolang je een planning maakt en georganiseerd te werk gaat.

1. Doe een gerichte zoekactie op internet

Onderzoek elke relevante website die je kan vinden. Soms betekent dit dat je door een taai artikel moet lezen, maar je zal er altijd wijzer van worden.

2. Gebruik multimediale bronnen

Lees ook magazines, vakbladen en boeken over wat jij wilt weten. Leer het jargon, verzamel feiten en leg een fundering voor jezelf aan. Heb je snel informatie nodig over een niet al te zwaar onderwerp? Dan zijn documentaires een leuke uitkomst om er iets over op te steken.

3. Inventariseer de informatie

Sla alle verzamelde informatie op in documenten, zij het op de computer of in snelhechters. Gebruik tabbladen of geeltjes zodat je later niet door een hele stapel heen hoeft te werken om bij dat ene fragment te komen.

4. Praat met experts

Heb je informatie verzameld, maar ben je nog steeds niet zeker of het wel klopt? Zoek een expert op. Zij zijn de grootste bron van informatie en ervaringen voor een schrijver. Negen van de tien keer hebben ze een interessante anekdote die je kan gebruiken in jouw verhaal.

Sla ook nooit de kans over om nieuwe mensen te ontmoeten. Misschien kent één van jouw vrienden of kennissen wel iemand die jij zoekt. Leg contact, bouw een netwerk op. Je zal merken dat het zoeken naar informatie steeds gemakkelijker zal gaan.

5. Neem de tijd om te schrijven

Er is niks mis met een avond onderzoek doen, maar vergeet de informatie niet op te schrijven. Jouw hersenen werken als een spons: je neemt alle informatie op, maar naarmate de tijd passeert, zal de informatie langzaamaan wegsijpelen. Schrijf zodra je het gevoel hebt dat alles in verband is. Schrappen en herschrijven kan altijd nog.