Afbeelding

Museum

Foto door Riccardo via Pexels

Vijf musea over schrijven die je moet bezoeken

Ondanks dat het schrijven zelf natuurlijk de leukste bezigheid ter wereld is, komt het bezoeken van musea over schrijven misschien wel op een mooie tweede plek. Er hangt een hele geschiedenis aan vast en wie vindt die oude ganzenveren en inkt nou niet leuk om te zien. In Nederland vind je op zijn minst vijf musea die iets met schrijven te maken hebben (en die je uiteraard wil bezoeken!). 


1. Literatuurmuseum

Alleen al de naam zegt genoeg over het museum. Als je van lezen en schrijven houdt, is dit het museum voor jou. Het bevindt zich in Den Haag en een ticket kost €10 voor volwassenen. Slenter langs de wand van 500 geportretteerde schrijvers en bekijk de schrijfomgeving van verschillende auteurs. Ook is er bijna altijd wel een tentoonstelling aan de gang over een literaire actualiteit. Misschien is het vermakelijkste nog wel het archief. Hier vind je alle informatie die je je maar kunt wensen over bepaalde bekende schrijvers. 

2. Theo Thijssenmuseum

Dit museum is vernoemd naar de beroemde Theo Thijssen. Thijssen was onder andere schrijver, onderwijzer en politicus. Het museum bevindt zich in Amsterdam en is gevestigd op de begane grond van zijn geboortehuis. Een ticket kost slechts €3 voor volwassenen. In het museum vind je een gevarieerde collectie van manuscripten, eerste drukken, foto’s, tekeningen, beeld- en geluidmateriaal en persoonlijke bezittingen. Als je dan toch in Amsterdam bent, kun je ook langs het standbeeld van de schrijver. Als je fan bent van hem moet je natuurlijk sowieso een bezoekje brengen, maar ook als je niks van hem weet, is het een interessant bezoekje. Hij is vooral bekend van zijn roman Kees de jongen.

3. Multatulimuseum

Dit mini-museum is ook een must om naar toe te gaan. We noemen het mini omdat het de grootte heeft van een gezinswoning. Het museum is het geboortehuis van Eduard Douwes, die onder het pseudoniem Multatuli schreef. Ook dit museum bevindt zich in Amsterdam en tickets kosten €5 euro voor volwassenen. Binnen vind je allerlei rekwisieten van de schrijver, zoals boeken, gebruiksvoorwerpen en meubels. 

4. Louis Couperusmuseum

Louis Couperus ken je wellicht van de roman Eline Vere. Hij schreef over controversiële onderwerpen zoals masturbatie, depressie en hysterie, in een tijd dat dit eigenlijk nog niet kon. Het museum bevindt zich in Den Haag en een ticket kost €8 voor volwassenen. Ook hier vind je voorwerpen van de schrijver zoals zijn schrijfbureau en het portret van zijn vader. Het leuke van dit museum is dat het gevestigd is in de Haagse Archipelbuurt, hier haalde Couperus veel inspiratie vandaan voor zijn personages.

5. Meermanno museum

Als je een geschiedenisfan en/of boekenfan en/of schrijffan bent, gaat je hart waarschijnlijk sneller kloppen van dit museum. De geur van oud papier komt je tegemoet in dit museum in Den Haag. De tickets kosten €15 en je vindt er grote collecties met middeleeuwste handschriften en vroegere drukken. Je kunt de drukken alleen bekijken met een kussentje omdat ze zo kwetsbaar zijn. De collectie was vroeger van een baron die het liever niet aan anderen tentoonstelde. 

Bron: Dirty Science