Afbeelding

Klapper van een filmdirector met een camera ervoor

Photo by Martin Lopez

Vijf animatiefilms die gebaseerd zijn op boeken

Boeken zijn vaak een goede inspiratie voor films, daarom zijn er ook veel films die oorspronkelijk gebaseerd zijn op boeken. Alleen al Roald Dahl heeft vele verfilmingen gekregen, bijvoorbeeld Sjakie en de Chocoladefabriek en De Reuzenperzik. Wij zetten vijf animatiefilms op een rij, waarvan je misschien niet wist dat ze gebaseerd zijn op boeken.


1.    Knor (2022)

Wanneer de 9-jarige Babs het varkentje Knor cadeau krijgt, doet ze er alles aan om haar ouders te overtuigen haar het varkentje te laten houden. Dan komt ze erachter dat haar ouders niet eens de grootste bedreiging vormen: haar opa doet mee met de worstenwedstrijd van de Vereniging voor Vleeswaren van Verse Varkens. De film is gebaseerd op De wraak van Knor, van Tosca Menten. Het verhaal is grotendeels gelijk, op een aantal aanpassingen na. Zo heet Babs in het boek Bette Babs. Het boek kwam uit in 2010 en heeft sindsdien veel lovende reacties gekregen.

2.    Heinz (2019)

In de stripreeks Heinz, van René Windig en Eddie de Jong, beleeft de ietwat humeurige kat Heinz avonturen die vaak gebaseerd zijn op de actualiteiten. De strip kwam daarom vooral voor in verschillende kranten zoals Het Parool, maar ook de Belgische kranten Het Volk en De Nieuwe Gids. De film gaat over dezelfde rode kater, hij woont al heel lang ongevraagd in bij zijn vriend Frits en Professor Aap. Als Heinz op een dag wordt gevraagd op zijn zoontje te passen, krijgt hij flinke ruzie met Frits en Aap. Hij wordt uit de deur gezet en wordt de volgende dag wakker in het Amsterdamse Sprookjesbos. Hij weet niet hoe hij daar terecht is gekomen, maar zijn zoontje is spoorloos verdwenen en iedereen die hij tegenkomt is boos op hem.

3.    Agent 327: Operation Barbershop (2017)

Deze korte animatiefilm gaat over Hendrik IJzerboot, die onder de codenaam Agent 327 voor de Nederlandse Geheime Dienst werkt. De film is gebaseerd op de stripreeks Agent 327, van Martin Lodewijk. De strips kwamen oorspronkelijk voor in het stripblad Pep en begon als een parodie op James Bond. Later kwam Agent 327 onder andere ook voor in Eppo en in het Algemeen Dagblad. Elk album van de strip wordt een ‘Dossier’ genoemd. In de film volgt IJzerboot voor één van zijn zaken een spoor dat hem naar een kapperszaak leidt. Maar wat hij niet weet, is dat zijn aartsvijand Boris Kloris stiekem achter hem aankomt. 

4.    The Grinch (2018)

De meeste mensen hebben wel eens gehoord van The Grinch, omdat het een hele populaire kerstfilm is. De film speelt zich af in een fantasiewereld waarin wezens leven genaamd Who’s. De wezens zijn dol op Kerstmis en zijn daarom ook druk bezig met de voorbereidingen. In het land woont ook een monsterlijk wezen, The Grinch, dat een hekel heeft aan kerst. Hij doet dan ook alles om het feest te verpesten, en probeert kerst te stelen door zich te vermommen als een kerstman. The Grinch is gebaseerd op How the Grinch Stole Christmas! van Dr. Seuss. Dit verhaal is één van de vele klassieke Dr. Seuss verhalen, en er zijn naast de animatiefilm onder andere ook nog een live-action film en een musical van gemaakt.

5.    The Bad Guys (2022)

Nadat een topteam van criminele dieren jarenlang succesvolle roofovervallen heeft gepleegd, worden ze plotseling toch opgepakt. Ze sluiten een deal om te voorkomen dat ze de gevangenis in moeten: vanaf nu zullen ze brave burgers worden. Langzaamaan komen ze erachter dat goed doen eigenlijk meer opbrengt, en proberen ze de stad te beschermen tegen een nieuwe schurk. The Bad Guys is gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van Aaron Blabey. In de reeks komen dezelfde personages voor, maar de verhalen wijken af. De groep dieren gaan in elk boek op avontuur om te bewijzen dat ze goed kunnen zijn. Tot nu toe zijn er 15 delen uitgekomen.