Afbeelding

Schrijfclub

Schrijfclub

Image: Unsplash

Schrijfskills verbeteren? Begin een schrijfclub

Iedere schrijver heeft als doel om beter te leren schrijven. Logisch, want je wil het liefst dat jouw boek een bestseller wordt. Maar een bestseller creëer je niet zomaar. Een schrijfclub kan jou daarbij helpen. Hierin deel je namelijk met andere schrijvers jouw gedachten en kunnen jullie elkaar van inspiratie voorzien. Door je aan te sluiten bij een schrijfclub verbeter je jouw schrijfvaardigheden. In dit artikel komen de vele voordelen van een schrijfclub aan bod.

Hetzelfde genre

Het is handig om een schrijfclub te beginnen met mensen die enigszins op je lijken. Natuurlijk is niet iedereen honderd procent gelijk en diversiteit is juist goed, maar zorg ervoor dat je mensen vindt die een boek in hetzelfde genre als jij schrijven. Zo kunnen jullie immers meer ervaringen en tips met elkaar uitwisselen. Om de juiste gesprekken te voeren is het wel van belang dat jullie dezelfde ambitie hebben en op hetzelfde niveau zitten.

Schrijfclub vs. proeflezers

Met een schrijfclub aan de slag gaan, gaat dieper dan je werk aan proeflezers voorleggen. Beide zijn effectief voor je toekomstige boek, maar het verschil is dat de feedback die je in een schrijfclub ontvangt vaak veel uitgebreider is. Proeflezers lezen jouw boek voor de lol en vinden iets al heel snel goed of spannend. Dat is leuke feedback, maar je verhaal wordt er niet altijd beter van. Bij een schrijfclub ben je constant bezig met het verwerken van feedback. Daarnaast geef je zelf ook feedback op de verhalen van andere schrijvers. Daar leer je ook weer van. Je ziet de fouten die anderen maken, waardoor je ook oplettender naar je eigen werk gaat kijken.

Feedbackpartners

Het is waardevol om face-to-face met elkaar te sparren, aangezien je elkaar constant vragen kunt stellen, of nieuwe ideeën die ineens in je hoofd opduiken kunt laten horen. Door andermans verhalen te lezen, kun je zelf ook inspiratie opdoen voor je eigen stuk. Praten over elkaars boeken roept nieuwe inzichten op.

Een schrijfclub beginnen of toetreden

Wil je zelf een schrijfclub starten? Dan kan het in het begin best lastig zijn om daar feedbackpartners voor te vinden. Wat kan helpen is praten over je verhaal. Vertel aan mensen dat je bezig bent met het schrijven van een boek en het genre ervan. Mond-tot-mondreclame werkt immers het beste. De kans is groot dat je vanzelf hoort “Oh dat doe ik ook!” of “Ik ken ook iemand die daarmee bezig is”. Een schrijfclub hoeft ook helemaal niet groot te zijn. Als jouw clubje uit minimaal drie mensen bestaat is dat al prima.

Natuurlijk zijn er online ook tal van schrijfclubs te vinden. Zo kun je ook precies zien welke het beste bij jou aansluit. Schrijven Online heeft ook een eigen forum, waar mensen oproepen kunnen plaatsen voor een schrijfgroep. Wat ook helpt, is om evenementen en workshops te bezoeken. Hier kom je genoeg andere schrijvers tegen. Wees vooral niet verlegen en stap lekker op anderen af. Je verhaal en jij als schrijver kunnen er alleen maar beter van worden, dus waar wacht je op?