Afbeelding

bloemenmeisje

Pexels Maria Orlova

Schrijf jezelf een weg naar zelfvertrouwen

Of je nu graag een bestsellerauteur wil worden, een freelance schrijver of gewoon voor je plezier wil schrijven, zelfvertrouwen is het brandstof dat je ertoe zet om die lang uitgestelde woorden eindelijk op papier te zetten. Hieronder een aantal manieren hoe je schrijven als tool kunt gebruiken om je zelfvertrouwen een boost te geven.

Hou een dagboek bij

Neem regelmatig de tijd om je gedachten en gevoelens op te schrijven in een dagboek. Doe dit zonder oordeel. Niet alleen helpt dit om een dieper inzicht te krijgen in je eigen binnenwereld, maar het helpt ook om emoties te verwerken. Door elke dag vijf minuten de tijd te nemen om alles op te schrijven, zul je merken dat de woorden vloeiender op papier zullen komen.

Gebruik creatieve schrijftechnieken

Creatief schrijven is een krachtige manier om je zelfvertrouwen te vergroten en je zelfexpressie te verbeteren. Door verschillende methodes van creatief schrijven te verkennen, zoals poëzie en fictie, zul je nieuwe manieren ontdekken om je gedachten en gevoelens te uiten. Dit helpt je om je eigen stem te vinden en je zelfvertrouwen te vergroten.

Reflecteer op successen

Neem dagelijks de tijd om je successen op te schrijven, zowel klein als groot. Hierdoor verleg je je focus op wat goed gaat en zal je zelfvertrouwen groeien. Reflecteren op je successen zal je inspireren en motiveren, waardoor je de kansen die op je pad komen sneller zal aannemen. Dit is een krachtige manier om meer successen in de toekomst te creëren.

Schrijf doelen op

Schrijf op wat je graag wil bereiken. Een onderzoek uitgevoerd door Dr. Gail Matthews, een onderzoeker aan de Dominican University in California, heeft aangetoond dat het opschrijven van je doelen een effectieve methode is om ze te bereiken en je zelfvertrouwen te vergroten. Hij ontdekte dat deelnemers die hun doelen opschreven, een hogere mate succes en zelfvertrouwen rapporteerden dan de doelgroep die dit niet deed.

Wees geduldig

Stel dat je iedere dag 1% beter wordt in schrijven, dan ben je in één jaar tijd 37 keer beter. Kleine stappen brengen grote resultaten teweeg, en consistentie is hier de sleutel. Het opbouwen van zelfvertrouwen door middel van schrijven is een proces, en oefening baart kunst. Wees geduldig met jezelf en blijf regelmatig schrijven, zelfs als je er geen zin in hebt!

Bronnen: NABL, Dominican.eu