Afbeelding

Reizen maakt schrijflustig. Maar ook omzwervingen in de geest kunnen prachtige verhalen opleveren. Waar moet je als reisschrijver op letten?
Reizen doet schrijven. Je dagelijkse omgeving ken je goed genoeg, zie je eigenlijk niet meer goed, terwijl de reisomgeving zich in haar volledige nieuwheid voortdurend aan je openbaart. Alle zintuigen worden op scherp gezet. Om dat te kunnen verwerken, een betekenis te geven, grijp je naar de pen. En wie ver reist, heeft veel te verhalen, zoals het spreekwoord zegt.
Maar er is nog een andere reden: het reizen zelf stelt ons in de gelegenheid om te schrijven. Als je onderweg bent, ben je immers bevrijd van de dagelijkse beslommeringen die je hoofd en je handen in beslag houden. Niet meer: nog even de biobak legen, nieuwe giro-enveloppen halen, overmorgen is Berend jarig. Een zee van oningevuldheid ligt voor je, waarin gedachten makkelijk kunnen dwalen, indrukken sterk en fris binnenkomen en de hand automatisch de pen kan grijpen.
Een belangrijk bezwaar tegen veel reisliteratuur is echter het ontbreken van spanning en noodzaak. Dat geldt net zozeer voor veel bewierookte reisromans als de eerste de beste diapresentatie: als ze een simpele en-toen-en-toen-structuur hebben, zullen ze binnen de kortste keren gaapverwekkend zijn. Je zult een beter narratief idee moeten verzinnen dan een eenvoudige lineaire opeenvolging van gebeurtenissen. Er moet een drijfveer zijn, een diepere reden waarom deze reis gemaakt is – gemaakt moest worden.
Heb je die reden, die rode draad, dat thema te pakken, dan heeft de lezer een kapstok om de gebeurtenissen aan op te hangen, en heb jij als schrijver een beitel om overtollig materiaal te verwijderen. Dan blijkt ook al snel welk materiaal nuttig is en wat er nog ontbreekt. Lees bijvoorbeeld het reisdagboek van Graham Greene, Another Country en leg er zijn magistrale roman The Power and the Glory naast, dan zie je hoe je heel divers, chaotisch reismateriaal kunt omwerken tot een krachtig, spannend boek. Vandaar ook dat het schrijven van een reisverhaal zélf altijd een tocht wordt – een reis naar de essentie van het verhaal. Zoek naar thema’s, vragen, aanknopingspunten, probeer te achterhalen waar je echte vragen schuilen, wat de onvermijdelijkheid van deze reis is. ‘It’s wanting to reach beyond yourself,’ zoals John Krakauer zegt. Luister naar die fluisterende stem – diep binnenin.
Tot slot nog wat losse tips:
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!