Afbeelding

Joop Hamers achter zijn laptop

Foto: Monique van den Berg

Je boek gratis beschikbaar stellen: goed idee of niet?

Vind jij een traditionele uitgeverij maar niks, maar zie jij uitgeven via een self-publishing platform of in eigen beheer ook niet zitten? Je bent niet de enige. Alleen wat voor andere keuze heb je eigenlijk? Joop Hamers, aspirant-schrijver, heeft een vernieuwende aanpak als het gaat om de verspreiding van zijn boek. 


Het plan

Om tot een goed plan te komen, kroop Hamers in de huid van de lezer. Hij stelde zichzelf de volgende vraag: wat zou mij kunnen overtuigen om het boek van een onbekende auteur te lezen? “Na een weekend piekeren, had ik een plan: iedereen mag mijn e-book gratis downloaden en na het lezen zelf bepalen wat het waard is. Waarom zou je immers op voorhand betalen voor iets waarvan je niet goed weet wat je kunt verwachten?’’ Na het lezen kun je een rapportcijfer overmaken op zijn rekening. Als het boek je niet aanspreekt, dan geef je niks, en als je het bijvoorbeeld een zeven waard vindt, dan maak je dus zeven euro over.

Er zitten ook wel risico’s aan verbonden, want je weet niet hoeveel mensen daadwerkelijk gaan betalen. Aan de andere kant: je bouwt wel een band op met je lezers en een voordeel van deze manier van uitgeven is dat er geen kosten worden gemaakt en dat de inkomsten niet gedeeld hoeven worden. “Ook is het publiceren van een e-book nu juist een kans in plaats van een bedreiging. Door je boek gratis beschikbaar te stellen en de lezers achteraf de waarde te laten bepalen, heb je geen enkel risico op onrechtmatige verspreiding. Het is juist alleen maar goed als mensen je boek dan verder verspreiden.’’

Waarom geen uitgever?

Net als velen van jullie is Hamers een aspirant-schrijver. Na het schrijven van zijn eerste boek, Van Texel naar Sicilië, kwam hij voor de vraag te staan hoe hij zoveel mogelijk lezers geïnteresseerd kon krijgen om zijn boek te lezen. Het eerste wat natuurlijk te binnenschoot was een traditionele uitgeverij. Maar veel mensen slaan die optie eigenlijk al gelijk over, omdat ze weten hoe moeilijk het is. Hamers oriënteerde zich vanwege het selectieve beleid van traditionele uitgevers gelijk op uitgeven in eigen beheer.

Hij vond al snel een moderne uitgever. “Deze wilde mijn boek graag uitgeven, maar ik moest geen grote inspanning verwachten om het boek aan de man te brengen. Ondanks de lovende woorden van degene die mijn manuscript beoordeeld had, zou mijn boek niet vanzelf zijn publiek vinden. Wat me ook tegenstond is dat de uitgever geen e-book wilde uitgeven vanwege het risico op onrechtmatige verspreiding. Maar om zoveel mogelijk lezers te bereiken, kun je in mijn ogen niet zonder e-book. Na lang twijfelen besloot ik dat mijn marketingervaring mijn kruiwagen moest zijn.’’

Resultaten

Is het ook echt een succes? “Ik ben eigenlijk pas net begonnen. Ik heb een bericht geplaatst op mijn LinkedIn-, Facebook- en Instagrampagina’s. Ik ben geen actieve gebruiker van deze kanalen, maar toch heb ik veel reacties ontvangen. Na de eerste week was het boek al ruim vijftig keer gedownload en hadden al meer dan 10 mensen hun waardering gegeven door een bedrag over te maken. Het zijn (oud) collega’s, oud klasgenoten, vrienden, kennissen, familie en ook een aantal mensen die ik niet ken.’’ De meeste mensen geven een acht. Maar voor Hamers gaat het niet om het geld, maar om de waardering en interactie met zijn lezers. Hij is zelfs al aan zijn volgende boek begonnen.

Tip

Wil je zoiets zelf doen? Hamers: “Mijn belangrijkste marketingtip is: wees creatief. Als beginnend schrijver is het lastig om een publiek te krijgen, dus probeer buiten de bestaande kaders te denken. Als mijn idee past bij je doelgroep en je doelstellingen dan wil ik schrijvers best helpen om dit te realiseren. Men is welkom om mij een berichtje te sturen.’’ Op www.joophamers.nl vind je zijn contactgegevens en zie je ook de uitwerking van zijn idee.