Afbeelding
Ravi Kant Pexels
Ravi Kant Pexels
Op het internet circuleert een mythe dat een schrijver wekelijks 2000 woorden zou moeten neerpennen. Dat is onjuist, want iedereen werkt op zijn eigen manier. Hieronder vind je een overzicht van acht bekende auteurs en hoeveel woorden zij per dag schrijven.
Arthur Japin is een van de bekendste Nederlandse schrijvers en heeft een aantal succesvolle boeken op zijn naam staan, waaronder Het schitterend gebrek, De zwarte met witte hart en Overgave. Hij heeft maar liefst 89 boeken uitgebracht en is daarmee zeker een productieve schrijver te noemen. Maar wist je dat hij maar een halve pagina per dag schrijft? Hierover vertelt Japin in Trouw: “Een halve pagina per dag is mogelijk voor mij. Niet meer. Als ik een halve pagina per dag schrijf, houd ik het voor mezelf fris en blijft het spannend.”
Nicholas Sparks is een Amerikaanse auteur die je kan kennen van zijn romantische roman The Notebook. In totaal heeft hij 21 boeken geschreven en gepubliceerd. Naast romanschrijver is hij scenarioschrijver en producent. Zijn doel is om 2.000 woorden per dag te schrijven. Dat zijn ongeveer vier A4'tjes en daar doet hij gemiddeld vijf tot zes uur over. Sparks laat weten dat hij meestal maar een aantal maanden doet over het schrijven van een roman. Dat hij een fanatieke schrijver is, is zacht uitgedrukt.
Herman Koch is onder meer bekend van de roman Het diner, een boek dat in totaal 85.000 woorden telt. Koch schrijft ongeveer 750 woorden per dag, wat ongeveer gelijk staat aan anderhalve A4. Maar Koch laat weten dat dat woordenaantal geen verplichting is, zolang hij de anderhalf uur aan het schrijven zit. Zelfs als hij geen zin heeft.
Tom Wolfe is een Amerikaanse auteur en journalist. In totaal heeft hij vier romans en een groot aantal korte verhalen geproduceerd. Wolfe is bekend geworden door zijn boeken The Right stuff en The Bonfire of the Vanities, die ook zijn verfilmd. Zeker geen slechte prestatie. Wat blijkt? Wolfe schreef gemiddeld maar 156 woorden per dag. Met kleine stapjes kom je ook vooruit.
Zou de moed je in de schoenen zakken als ik je vertelde dat Crichton 10,000 woorden per dag schreef? Hij is een Amerikaanse auteur van sciencefictionboeken, waaronder de Jurassic Park-boeken, en filmproducent. Zijn boeken zijn wereldwijd 200 miljoen keer verkocht. Maar natuurlijk! - denk je dan. Ik zou ook die drive hebben als mijn boeken zo vaak over de toonbank gingen.
Stephen King is een van de bekendste schrijvers van horror- en sciencefiction verhalen en thrillers. Hij heeft wereldwijd meer dan 350 miljoen boeken verkocht, wat zijn vermogen ruim een half miljard maakt. Jaarlijks verdient hij zo’n 50 miljoen aan boekenverkoop. Maar hoeveel tijd besteedt King aan het schrijven? Zijn dagelijkse doel is om tien volle pagina’s neer te pennen. Dat zijn ongeveer 2.000 woorden per dag.
Sebastian Faulks is een Amerikaanse schrijver en journalist. Zijn bekendste werk is Birdsong (Het lied van de loopgraven) dat in 2012 zelfs is verfilmd. Ook Charlotte Gray, een boek dat hij in 1998 schreef, is verfilmd. Faulks heeft een dagelijks streven om 1.000 woorden te schrijven. Volgens hem bestaat er niet zoiets als een writer's block, maar is het een manier van God om je te vertellen dat je je mond moet houden. Oftewel: als er niets in je opkomt, valt er niets om te schrijven. Maak een wandeling door het park, geniet van de zonnestralen op je huid of neem een lekkere warme douche. Inspiratie komt wel weer.
Hella Haase was een Nederlandse schrijver van romans, essays, toneel en poëzie. Haar bekendste titels zijn Oeroeg en Het woud der verwachting. Haase had een dagelijks streven van drie bladzijden of 1.000 woorden. Ze trakteerde haarzelf op het moment dat ze haar doel behaalde, zodat ze gemotiveerd zou blijven. “Het gaat allemaal erg langzaam,” deelde Haas in het boek De kunst van het schrijven van Kees ‘t Hart. “Dat komt omdat ik tijdens het schrijven veel doorhaal, invoeg en dingen in de kantlijn zet.” Geen zorgen dus als jij jezelf hierin herkent, ook Hella Haase had hier dus last van!
Bronnen: Google books, Readalicious, Schrijfvis, Wordcounter, Vanityfair
In deze workshop geeft schrijver Rebekka W.R. Bremmer je oefeningen die je kunnen helpen structuur aan te brengen in je verhaal.
Neem een abonnement voor 20 september en ontvang dit nummer!
Schrijver en vertaler gaan in discussie! Neem vóór 20 september 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
De grootste uitdaging waar veel schrijvers mee worstelen, is hun innerlijke criticus. Lees de tips in het komende nummer!
“Het zou niet moeten werken, maar het werkt”. Lees het interview in het komende nummer van Schrijven Magazine!