Afbeelding

Depressief persoon

Pixabay

Hoe schrijf je een realistisch personage met depressie?

Mentale gezondheid wordt steeds bespreekbaarder. Het wordt dus ook steeds normaler om deze onderwerpen op te nemen in je boek. Maar hoe zet je een depressief persoon op een goede en realistische manier neer in je boek? Ervaringsdeskundige Katrina Quarry heeft vier tips.


1. Depressie zorgt er niet voor dat je personage niet wordt gemogen

Quarry heeft iemand wel eens horen vragen: hoe zorg je ervoor dat mensen een personage met depressie mogen? Maar dat is eigenlijk helemaal geen goede vraag om te stellen. Want in het echte leven mogen we onze vrienden of ouders die onder depressie lijden toch ook gewoon? Ja, het is wel lastig om bij een depressief persoon te zijn, maar we laten ze niet in de steek. Dat is dus goed om te weten: lijden onder depressie zorgt er niet voor dat je personage niet wordt gemogen. 

Het is juist ook heel interessant om te schrijven over een personage dat veel problemen heeft, en het is nog realistisch ook. Er is geen enkel persoon in deze wereld zonder problemen. Je hebt die problemen ook nodig voor je plot. Zonder een conflict gaat je boek nergens heen. Maar het is niet de bedoeling dat je een personage met depressie erin stopt gewoon omdat je daar zin in hebt. Je moet er wel een goede reden voor hebben en het moet logisch zijn in je boek.

2. Pijn is niet mooi

In de literatuur wordt pijn vaak verheerlijkt. Doe dit niet. Een goed voorbeeld hiervan is Romeo en Julia. In het echte leven zit er geen schoonheid in twee geliefden die samen zelfmoord plegen. De waarheid is dat het gewoon verschrikkelijk is. Pijn staat niet gelijk aan schoonheid volgens Quarry. Het kan wel mooi zijn wat mensen met die pijn doen, maar de pijn zelf is niet mooi. Het zijn de mensen die veranderen en die het overleven. De pijn deed niets. Daarnaast is depressie niet sierlijk. Schrijf het gewoon op zoals het is, ook al is dit niet leuk en mooi om over te lezen. 

3. Gebruik romantiek niet als een genezing voor depressie

Hoe vaak hebben we nu al wel niet gelezen over een vrouwelijk personage dat depressief was en zelfmoordneigingen had en dat er vervolgens een mannelijk personage was dat al haar problemen oploste? Ook dit is niet realistisch. Het is juist heel ongezond. Als je emotionele toestand afhangt van één persoon, gaat het altijd weer een keer fout. Je kan hier wel over schrijven, maar schrijf het dan zoals het is. Schrijf dan dat de relatie niet gezond is, maar juist gevaarlijk is. Schrijf niet dat haar problemen magisch weg zijn en dat je er dan volgens nooit meer op ingaat.

4. Wees niet bang om te proberen

Er is niet één juist antwoord. Depressie ziet er bij iedereen anders uit. Dit geldt ook voor andere ziektes en aandoeningen. Schrijvers zijn vaak heel voorzichtig met specifieke omschrijvingen omdat ze bang zijn de ervaringen van andere mensen tegen te spreken. Probeer toch iets specifieker te zijn, want bij algemene omschrijvingen ontbreekt de diepte vaak. Doe veel onderzoek en probeer het één en ander uit. Het kan heel lastig zijn. Je zult misschien ook kritiek krijgen, maar wees niet bang om te falen of bepaalde dingen fout te hebben. Op de bekende Netflix-hit 13 Reasons Why was bijvoorbeeld ook veel kritiek.

Bron: The Migthy