Abonnees profiteren van extra voordelen.
Extra promotiemiddel: de boektrailer
19 mei 2009 - 13:21
De boektrailer is een nieuwe manier van promotie maken die erg goed past in het internettijdperk. Promotie op internet leunt zwaar op principes als doorsturen, sociale netwerken en ordening op interesse en daar past de boektrailer helemaal in.
Schrijver Douglas Coupland was in 2003 één van de eersten die video en interactiviteit gebruikte voor de promotie van een boek op internet. Hij liet ontwerpstudio Screenbase een applicatie maken waarmee je op een interactieve manier kennis kon maken met de hoofdpersonen. Deze is nog steeds hier te bekijken.
Toch klinkt het maken van een trailer voor een boek in eerste instantie een beetje onlogisch. Het logische voorproefje van een boek is een fragment of een voorpublicatie. Een visueel voorproefje van je boek biedt echter andere mogelijkheden en kan daardoor ook nieuwe doelgroepen sneller enthousiast maken. Ook als de potentiële lezer weinig tijd heeft, of geen zin om van het scherm te lezen is de boektrailer een (extra) mogelijkheid.
Om te laten zien waar we het nu eigenlijk over hebben, enkele voorbeelden:
Sloane Crosley - I Was Told There'd Be Cake
Merel Roze - De weekenden waren voor haar
Tisa Pescar - Jachtmaan
Voor veel schrijvers is het daadwerkelijke maken van de trailer het grootste obstakel. Toch lijkt dat obstakel vaak groter dan het is. Heb je geen videocamera? Maak gebruik van de webcam of de videofunctie van je fotocamera. Zowel Windows als Apple computers krijgen standaard een programma meegeleverd waarmee je video's kunt maken en bewerken. In Windows heet dit Windows Movie Maker en op Apple OS X heet dit iMovie. Deze programma's zijn bedoeld voor beginners en bieden basismogelijkheden op het gebied van video, tekst en geluid. Blijkt na een dag proberen dat je dit snel door hebt, dan kun je altijd overstappen naar professionelere (betaalde) programma's. Kom je er helemaal niet uit, vraag dan een handige kennis om te helpen.
Zorg dat je van tevoren al het materiaal verzamelt dat je wilt gaan gebruiken. Muziek, foto's teksten en video's. Let hierbij goed op de auteursrechten. Ook voor niet-commercieel gebruik van muziek moet je meestal rechten betalen. Ook voor het gebruik van foto's die je niet zelf gemaakt hebt moet je toestemming vragen.
Schrijf vervolgens het verloop van de trailer uit, of teken het in een zogenaamd storyboard scène voor scène (voorbeeld). Als je dit doet kun je de lengte al een beetje inschatten. De beste lengte voor een boektrailer ligt ergens tussen de één en de drie minuten. Gebruik je fantasie. Tekst op het scherm tonen wordt al snel saai. Hoe origineler je trailer is, hoe sneller mensen deze zullen doorsturen en hoe meer mensen hem bekijken.
Zodra je helemaal klaar bent met het maken en bewerken is het natuurlijk de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen de trailer te zien krijgen. Plaats deze dan ook op sociale netwerken (Hyves, MySpace) en alle videosites (Youtube, zie.nl, Vimeo) die je kunt bedenken. Stuur de video door aan al je vrienden en je hebt de promotie van je boek weer een extra impuls gegeven.
Meer informatie (Engels):
http://brendacoulter.blogspot.com/2007/06/promoting-your-novel-how-to-make-book.html
http://lulublog.com/2008/06/13/how-to-create-the-best-book-trailer-ever-seriously/
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!