Een planning meester in spe met deze schrijfplanners

Je bent bezig met het schrijven van een boek, of je wil eraan beginnen, maar hoe lang heb je ervoor nodig? Je hebt de touwtjes natuurlijk zelf in handen en jij bepaalt hoeveel uur per dag je aan schrijven besteedt. Toch haal je je doel sneller en makkelijker met een strakke planning. Maar hoe maak je nou precies zo’n planning en wat komt er allemaal bij kijken? In dit artikel geven we je enkele tips en een aantal planners die je daar goed bij kunnen helpen.  

Waar is een schrijfplanning goed voor?                                           

Hoe verleidelijk het misschien ook klinkt, je bent niet 24/7 bezig met schrijven. Dit is niet realistisch en zeker niet effectief. Wat wel effectief werkt, is je dag indelen in schrijfuren. Zo krijg je gelijk een indruk van de tijd die je aan je boek besteedt. Naast het schrijven bestaat er namelijk ook nog een dagelijks leven. Een baan, kinderen, vrienden, en het huishouden zijn natuurlijk dingen die ook aandacht nodig hebben. Schrijven is hard werken, naast dit alles. Dan kun je het maar het beste slim aanpakken.

Door professioneel en gestructureerd te werk te gaan, maak je de kans dat jouw boek ook echt gepubliceerd wordt een stuk groter. Het romantische gedoe over schrijvers die tot diep in de nacht bezig zijn met het uitwerken van hun verhaal, aan een bureau met tien lege mokken koffie, klinkt leuk maar zal niet gaan werken.

Planning maken 

Door je te houden aan een schrijfplanning creëer je een stok achter de deur voor jezelf en ga je serieuzer te werk. Het zorgt er ook voor dat het schrijven van je boek een serieuze onderneming wordt. Maar hoe maak je nou precies zo’n planning? Hieronder leggen we in drie simpele stappen uit hoe je een gestructureerde planning kunt maken:

Wanneer wil je je boek uitgeven?   

Heb je een bepaalde datum in je hoofd? Bijvoorbeeld omdat er dan een belangrijk evenement is, dan is het belangrijk dat je een strakke planning maakt en zorgt dat je boek op die dag publish ready is. Schrijf jij juist voor je plezier? Ook dan is het goed om een datum in je hoofd te hebben. Zonder een duidelijke datum is het lastiger om je boek ook echt te voltooien. De deadline kan natuurlijk wel wat soepeler zijn, aangezien er niet veel druk achter zit. Maar door voor jezelf een deadline te stellen, zorg je ervoor dat je naar een einddoel toe werkt.                                                                                                                                                                           

Afbeelding

Productief plannen
Photo by Marissa Grootes on Unsplash

Bepaal de levertijd van je boek   

Het is goed om op tijd aan de slag te gaan met het publicatieproces van je boek. Aan dit proces zit niet een precies aantal weken of maanden vast, maar schuif dit niet te ver vooruit en doe dit ook niet op het laatste nippertje want het kost meer tijd dan je denkt. Zo kan het een aantal weken duren voor de proefdruk van je boek klaar is. Daarnaast is het goed om tijd in te plannen voor proeflezers en de eindredactie, zodat je nog dingen aan kunt passen waar nodig. Na dit alles ben je meestal alweer een paar maanden verder.

 

Dikte van je boek   

Wordt jouw boek een dikke pil, of schrijf je een short story? Het is goed om een richtlijn aan te houden, zodat je weet hoe uitgebreid jouw verhaal wordt. Het is hierbij ook handig om je schrijfsnelheid te weten. Ben jij een snelle schrijver of juist niet? Zo weet je gelijk hoeveel uur je per dag in moet plannen voor je boek. Het is goed om voor jezelf een aantal woorden vast te stellen die je wilt schrijven binnen de geplande uren. Zo verhoog je je productiviteit en komt je einddoel steeds meer in zicht.

Planners   

Uiteindelijk wil je natuurlijk wel plannen in een planner die er leuk uitziet. Gelukkig is er genoeg keus. Hieronder hebben wij een overzicht van een aantal van de leukste planners voor schrijvers gemaakt.

Afbeelding

Selfcare moment
Photo by Marissa Grootes on Unsplash

Selfcare planner:

Het inplannen van je werktijd betekent ook een stukje selfcare, aangezien het rust en ruimte in je hoofd creëert. De selfcare planner is hiervoor het ideale hulpmiddel, vooral omdat deze tool een goede gezondheid vooropstelt, wat een belangrijke pijler is voor alles wat je in het leven doet.

Pretty productive:

Deze planner is perfect voor een gestructureerd leven en een gemotiveerde mindset. Het bevat naast de standaard dagoverzichten, handvatten om je aan je voornemens en to do’s te houden. Daarnaast bevat het inspirerende quotes. Een must have voor iedere schrijver!

Structuurjunkie:

Deze planners gaan als zoete broodjes over de toonbank. Het is een overzichtelijke planner, en er bestaan bovendien veel verschillende versies van. Zo is er voor ieder wat wils. Sommige planners bevatten zelfs geen data, zodat ze vrij in te vullen zijn.