Afbeelding

Drie korte tips voor een consequente schrijfstijl

Door de jaren heen verandert de stijl van een schrijver, soms ingrijpend, soms subtiel. Hoewel dit een positieve ontwikkeling is, kan het tijdens het schrijven van een roman voor problemen zorgen. Lees hier drie korte tips om jouw stijl alsnog consequent te blijven hanteren.

 • Zoek een eigen geschreven zin, paragraaf of scène op die jouw schrijfstijl perfect reflecteert. Schrijf hem op een briefje en plak dit op je bureau of naast je scherm; zolang hij maar zichtbaar is.
  Telkens als je het gevoel hebt dat je afwijkt van jouw stijl, of als een stuk niet goed loopt, kun je op het briefje spieken.
 • Lees telkens als je gaat schrijven eerst uit een boek van een auteur die schrijft in een stijl die overeenkomt met de jouwe.
  Hoe vaak sommige schrijvers het ook ontkennen, iedereen raakt beïnvloed door de stijl van andere schrijvers. En dat is maar goed ook, want je moet het van iemand leren, toch? Door een hoofdstuk te lezen van die auteur raak je vanzelf in de goede sfeer. Woorden en zinnen zullen in je geheugen blijven steken, wat automatisch voor inspiratie zorgt in dezelfde stijl.

  Zoals auteur John Lukacs eens zei: ‘Stijl begin zoals mode dat doet: iemand bewondert hoe de ander zich kleedt en past zich daarop aan’.
 • Stijl komt duidelijker naar voren bij begin- en eindzinnen.
  Een manier om te experimenteren met stijl, is door sterke zinnen uit een scène te halen en die naar boven of onder te halen. In veel gevallen wordt het begin of eind daardoor sterker. Ook kun je zo de zinnen beter vergelijken om te zien of de stijl consequent is.