Afbeelding
Maël BALLAND Pexels
Maël BALLAND Pexels
Een kinderboek schrijven klinkt makkelijk, maar er komt meer bij kijken dan alleen tekst en beeld. Je wil de kwaliteit van je kinderboek hoog houden en kinderen een leuke en leerzame ervaring bieden. Hieronder staan wijsheden om in gedachte te houden tijdens het schrijven van een kinderboek.
Leer van je voorgangers
Isaac Newton heeft ooit gezegd: “If I have seen a little further it is by standing on the shoulders of Giants” en voor het schrijversvak geldt dat niet anders. Analyseer de schrijfstijl van je favoriete kinderboekenschrijvers. Hoe gaan zij te werk? Wat bespreken de personages van je favoriete kinderverhalen? Welk gevoel wekken de dialogen bij je op? Bestudeer de spanningsboog en de ontwikkelingen van de verhaallijnen. Je favoriete boeken vertellen vaak een deel van een verhaal dat in je hart schuilt en geuit wil worden. Hield je als kind van grappige verhalen, of juist spannend? Stap in diezelfde energie wanneer je begint met schrijven.
Brainstorm ideeën
Naar schatting verschijnen er jaarlijks 2.500 Nederlandstalige kinderboeken, dat zijn heel wat stapels. Het is dus belangrijk om een uniek en leuk idee aan te leveren. Een voorbeeld van een kinderboek dat zich onderscheidt: Een wees die slecht wordt behandeld en voortdurend pesterijen ondergaat, komt erachter dat hij een tovenaar is. We kunnen hier natuurlijk gelijk invullen dat dit om Harry Potter gaat. Een ander voorbeeld: door een wervelstorm komt een meisje in een vreemde wereld terecht en gaat ze op zoek naar de grote tovenaar die haar weer naar huis kan brengen. Dit is natuurlijk de tovenaar van Oz.
Je ego opzijzetten
De writer’s block is een goed voorbeeld van een moment waarop het ego te veel in de weg zit en hierdoor de creatieve stroom blokkeert. Om dit tegen te gaan kun je de methode van Julia Cameron uit haar boek The Artist's Way toepassen. Je schrijft drie pagina’s vol aan alles wat er in je opkomt. Niets is gek genoeg. Hierdoor ontlaad je als het ware je hoofd van alles wat de creatieve flow in de weg zit. Dit is ook een goede manier om je fantasie de vrij loop te laten, en dat is één van de belangrijkste elementen uit een kinderboek.
Creëer personages waar kinderen zich mee kunnen identificeren
Kruip in de huid van een kind. Wie waren de personages die jij als kind bewonderde? Wat waren hun eigenschappen? Probeer die eigenschappen in je eigen personages te verwerken zo ver dat mogelijk is. Houd rekening met de interesses en activiteiten die kinderen van nu bezighouden. Dit kan variëren van technologie en sociale media tot sport, kunst, muziek en popcultuur. Geef je personages unieke en geloofwaardige persoonlijkheden. Dit betekent dat ze sterke punten, maar ook zwakheden en angsten moeten hebben. Vermijd stereotypen en clichés.
Ontwikkel een diepere band met de kinderen
Kinderen zijn zich meer bewust van het leven dan ouders zich meestal (willen) beseffen. Zo zijn verdrietige zaken als overlijden en ziekten onderwerpen die prima in verhalen verwerkt kunnen worden. De juiste balans tussen realiteit en fantasie is hier de sleutel. Ook kinderen hebben van jongs af aan pijn en verdriet te verduren en voelen mee met personages die deze emoties doormaken. Probeer daarom het verhaal niet te verbloemen door alleen maar blije emoties op te roepen. Een gevoel van herkenning zorgt juist voor een diepere band met het personage. Kinderen zijn een miniatuur van volwassenen, met hun eigen obstakels en gevoelens.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!