Afbeelding

Welke schrijver heeft nog geen website? Als je de overzichten bekijkt op overzichtssites als schrijvers-startpagina, schrijvers-zappsite en schrijvers-webring dan zou je denken dat elke schrijver uit de lage landen een eigen site, weblog of pagina heeft. Toch valt dat bij nader inzien wel mee: zelfs sommige gerenommeerde auteurs hebben nog geen eigen webplek. Welke onderdelen moet een schrijverssite bevatten?
Actualiteit is een van de belangrijke kenmerken van het web. Als je je site niet bijhoudt, kun je hem beter verwijderen. ‘Op het web pas je je aan, of ben je weg,’ zei Steve Jobs van Apple ooit kernachtig. Er zijn hele sites gewijd aan de zogenaamde ghostsites waar al jaren geen levende ziel meer valt te bekennen. Maar zelfs als je je site regelmatig onderhoudt, is het makkelijk om de onverbiddelijkheid van de tijd toe te laten slaan.
Tachtig procent van het weblezen is snellezen, flitsende oogbewegingen, zo blijkt uit onderzoeken. Slechts in twintig procent van de gevallen wordt er ook daadwerkelijk gelezen, zin voor zin. Ofte wel: een moment van onbedachtzaamheid, en de lezer is weg. In de halve seconde dat de weblezer de pagina overziet en merkt dat ‘dit niet klopt’ of ‘niet meer bijgehouden wordt’, neemt hij een beslissing. Verder klikken bijvoorbeeld, of weggaan. Hoe minder struikelblokken je op je website, -log of -pagina aanbrengt, hoe langer je lezers zullen blijven hangen en hun vragen beantwoord zien.
Waarom wil je een site, waar is hij goed voor? Natuurlijk om lezers te informeren, om hen over te halen je boeken aan te schaffen en te lezen, maar waarom wil je dat, hoe wil je dat bereiken, wat ligt er precies voor vraag achter je site? Wat was het probleem dat je tot nu toe ervoer? Misschien wel dat je veel te veel dezelfde vragen krijgt van leerlingen en studenten die een scriptie moeten schrijven. Richt dan een ‘meestgestelde vragen’-hoekje in, en zet deze centraal op je website, terzijde gestaan door uitgebreide bio- en bibliografieën.
Maar er zijn zoveel meer problemen, oplossingen, ideeën, problemen en doelen. Als je nog maar net begint als schrijver, is een van je belangrijkste problemen dat je nog geen publiek hebt, en nog geen zichtbaarheid in de pers. Om te voorkomen dat je bij het minste of geringste over het hoofd wordt gezien, kun je een stevige site, vol literair werk, achtergronden en ideeën neerzetten. Een heel ander probleem is dat er wel erg veel gebeurd in je schrijversleven (optredens, nieuwe uitgaven).
Hier een overzicht van de onderdelen die je op een schrijverssite kwijt kunt:
Deze informatie komt uit het Handboek voor schrijvers waar het onderwerp nog gedetailleerder wordt behandeld. Zie http://www.schrijvenonline.org/schrijfbibliotheek/handboek-voor-schrijvers.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 21 maart 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 21 maart 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
+ een overzicht van schrijfvakanties! Lees het in het komende nummer van Schrijven Magazine.
Hoe kies je een goed perspectief? En welke schrijfstijl past erbij? Kathy Mathys legt het je uit in haar workshop Perspectief en Stijl + handige oefeningen!
Tips van redacteur Peter de Rijk in het komende nummer!
Bestsellerauteur Judith Visser gaat in gesprek met haar redacteur Lisanne Mathijssen.