Afbeelding
Photo by Olena Bohovyk
Photo by Olena Bohovyk
Never judge a book by its cover, zeggen ze. Maar we weten allemaal dat er niet veel van overblijft van dat goede voornemen als je eenmaal in de boekenwinkel loopt. Daarom is het des te belangrijk dat jouw boek er mooi uitziet! We geven je vijf redenen waarom je een boek juist wel moet beoordelen op zijn omslag.
Een grote titel, daar weer een ondertitel onder, nog een kleine quote, je naam… Al die tekst stapelt zich al snel op en dat is zonde. De belangrijkste teksten zijn de titel van het boek, een eventuele ondertitel en je naam. Je wil natuurlijk niet dat je lezers duizelig worden, dus zet ze niet te dicht op elkaar maar zorg ervoor dat ze goed leesbaar zijn en dat iemand in één oogopslag de woorden kan lezen.
Aan de cover van een boek kan je onbewust al snel zien wat voor genre het boek is. Een boek met een duistere, mysterieuze afbeelding op de omslag zal geen luchtige roman zijn, en tegelijk kan je ervanuit gaan dat een thriller niet veel felle kleuren op de omslag heeft staan. Met de juiste kleuren kan je al meteen een bepaald gevoel overbrengen op je potentiële lezers, dus denk tijdens het ontwerpen goed na over wat voor kleurenschema je wil gebruiken.
Verschillende doelgroepen hebben verschillende voorkeuren als het gaat om hoe boeken eruit moeten zien. Daarom is het fijn dat je met een cover ook heel goed kan laten zien in welke tijd het boek zich afspeelt. Bij het ene boek ziet een versierde rand er al snel oubollig uit, maar bij de andere is dat juist de bedoeling. Boeken met een sprookjesachtig thema zien er aantrekkelijker uit als ze er wat verouderd uit zien, terwijl een sciencefiction boek er zo futuristisch en hypermodern mogelijk uitziet. Kies daarom een cover die past bij de smaak van je lezers.
Als er moeite in de cover is gestoken, dan moet er ook wel moeite zijn gestoken in het boek. Zorg er daarom voor dat een afbeelding op de omslag er goed uitziet. Als de afbeelding te weinig pixels heeft dan kan dat ervoor zorgen dat de omslag er heel slordig uit gaat zien. Let erop of de afbeelding groot genoeg is en of die mooi op de cover past, maar ook of de letters niet vloeken bij de afbeelding. Het is niet mooi als er een waas om de letters heen komt te staan omdat die nét niet helemaal lekker bij de afbeelding past.
Bij het ontwerpen van de omslag is er eigenlijk één vraag heel belangrijk: zou jij zelf het boek oppakken? Als de kwaliteit goed is, de doelgroep zich aangesproken voelt, het genre duidelijk is en de teksten leesbaar zijn is er nog één belangrijk punt waar je op moet letten bij je omslag. Je wil namelijk dat jouw boek hét boek is dat wordt uitgekozen boven alle andere aantrekkelijke boeken. Wees daarom creatief en zorg ervoor dat jouw cover eruit springt op de stapel. Ga bij jezelf na wat jou het meest naar een boek trekt en pas dat toe in je eigen ontwerp. Leg ook vooral verschillende versies van je cover voor aan anderen, door ze door te sturen naar je vrienden en familie of door meningen te vragen op sociale media. Vergeet niet: wat jij wil zien, willen jouw lezers vaak ook zien. Als jij straks je cover ziet en het boek maar wat graag mee wil nemen, dan weet je dat je ontwerp helemaal geslaagd is.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!