Zo onderhoud jij jouw klantrelaties

Wat voor schrijver jij ook bent, je hebt altijd te maken met klantrelaties. Door klantrelaties goed te onderhouden kan dit je veel opleveren. Zo kan het bijvoorbeeld leiden tot meer opdrachten en/of positieve mond-tot-mond reclame. Vergeet daarom niet naast het harde werken ook tijd te investeren in het onderhouden van je klantrelaties. Hier lees jij hoe je dit kunt doen.


Creëer vertrouwen

Net als in elke relatie is vertrouwen de basis van je klantrelatie. Wees daarom reëel met deadlines, zodat het zelden of niet voorkomt dat je iets niet op tijd kunt aanleveren. Je kunt beter te veel tijd berekenen in je planning dan te weinig. Het helpt bij het maken van een goede planning om rekening te houden met ad hoc zaken, zoals mailtjes, telefoontjes en spoedopdrachten. Houd er ook rekening mee dat je nooit urenlang achter elkaar gefocust kunt zijn. Spreek tevens elkaars verwachtingen. Zo voorkomen jullie teleurstellingen.

Luister naar je klant

Je kent vast wel het gezegde ‘de klant is koning’. Zorg daarom dat je goed luistert naar de wensen van je klanten. Natuurlijk zijn niet alle wensen mogelijk. Wees hier ook eerlijk in. Vat in een gesprek samen wat de klant zegt. Zo kan je checken of je de klant goed begrijpt en voorkom je miscommunicatie. Schrijf belangrijke zaken op, zodat je dit niet vergeet. Door te notuleren kan achteraf worden gecheckt of er geen miscommunicatie is ontstaan.

Persoonlijke benadering

Stuur geen standaard e-mails, maar stuur persoonlijke e-mails met een persoonlijke aanhef. Probeer ook je klanten echt te leren kennen. Zo kan je bijvoorbeeld hen een kaartje sturen voor een verjaardag. 

Relatiegeschenken

Stuur met speciale (feest)dagen een relatiegeschenk. Naast de feestdagen zoals kerst kan je ook een relatiegeschenk sturen voor bijvoorbeeld het jubileum van jullie samenwerking. Hiermee laat je zien dat je jouw opdrachtgever waardeert. Een leuk relatiegeschenk is bijvoorbeeld een fruitmand. Vooral als relatiegeschenk voor het nieuwe jaar wordt dit door veel mensen gewaardeerd. Een groot deel van de Nederlanders heeft namelijk als goed voornemen om gezonder te eten. Hier kan een fruitmand erg bij helpen. Je kunt verschillende soorten fruitmanden bestellen. Zo kan je kiezen uit verschillende groottes en ook fruitmanden bestellen met sap of chocolade. De chocolade maakt het dan wel een stuk minder gezond.

Veel schrijvers hebben de neiging om door te werken. Toch is het belangrijk om goed te investeren in het onderhouden van je klantrelaties. Als je dit niet doet kan dit namelijk uiteindelijk leiden tot minder werk. Sta wat vaker stil bij de relaties die je met je klanten hebt. Vraag hen ook feedback over wat ze goed en minder goed vinden gaan. Zo kan jij jezelf verbeteren.